Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Καθοριστικής σημασίας η μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων

Αποτελεσματική απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μάχη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για μισθούς και συντάξεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων

Το καθεστώς της ακρίβειας που κατατρώει το πενιχρό εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο. Είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής, αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που από τη μια μεριά ενισχύει πολύμορφα την καπιταλιστική κερδοφορία, μειώνοντας από την άλλη σταθερά το λαϊκό εισόδημα χρόνο με το χρόνο. Ετσι, την ίδια ώρα που τα κέρδη των επιχειρήσεων τραβάνε αποδεδειγμένα την ανηφόρα, οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν σε επίπεδα πείνας, ελέω της εισοδηματικής πολιτικής, αλλά και των αυξήσεων - κοροϊδία που υπογράφει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Πορεία αντίστροφη για κέρδη και μισθούς

Τα στοιχεία που μαρτυρούν αυτή τη βαθιά ταξική πολιτική είναι αμείλικτα:

  • Τα κέρδη για 203 εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις απογειώθηκαν πάνω από 9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 30%.
  • Οι 175 κερδοφόρες επιχειρήσεις πέτυχαν να αυξήσουν τα κέρδη τους σε ποσοστό πάνω από 40%.
  • Το σύνολο των καθαρών κερδών που θα αποσπάσουν οι εισηγμένες στο 12μηνο του 2007 θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ από 8,4 δισ. ευρώ στο 12μηνο του 2006 και 6,6 δισ. ευρώ στο 12μηνο του 2005.

Την ίδια ώρα:

  • Ο κατώτερος μισθός παραμένει στα 657,89 ευρώ μεικτά και το μεροκάματο στα 29,39 ευρώ μεικτά. Η τελευταία διετής ΕΓΣΣΕ που υπέγραψε η συνδικαλιστική πλειοψηφία, «αύξησε» τους μισθούς κατά 0,77 ευρώ μεικτά την ημέρα!
  • Το 70% των συνταξιούχων σε όλα τα Ταμεία προσπαθεί να επιβιώσει με λιγότερα από 600 ευρώ το μήνα! Για την πλειοψηφία των Ταμείων, η κύρια σύνταξη δεν ξεπερνάει τα 463,17 ευρώ.
  • Με βάση την εισοδηματική πολιτική του 2007, οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων δεν ξεπερνούν το 2,57%. Σαν αποτέλεσμα, ο μισθός ενός εργαζόμενου υποχρεωτικής εκπαίδευσης με πενταετή προϋπηρεσία, διαμορφώθηκε τον προηγούμενο χρόνο στα 997 ευρώ μεικτά.
  • Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εκτός όλων των άλλων, μειώνουν διαρκώς το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού, βάσει του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νόμος Ρέππα, βάσει του οποίου, από 1/1/2008 ξεκινάει η σταδιακή μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης από το 80% στο 70% για χιλιάδες συνταξιούχους και ο υπολογισμός των συντάξεων στη βάση των μισθών της τελευταίας πενταετίας (αντί της διετίας).
  • Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, συνάρτηση των οποίων είναι οι χαμηλοί μισθοί, τσακίζουν κόκαλα. Μόνο οι μερικά απασχολούμενοι ξεπερνούν σε ποσοστό το 11% του συνόλου, ενώ οι διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης και υποαπασχόλησης αφορούν σε πάνω από 400.000 εργαζόμενους, κύρια νέους.
Στη μάχη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Στη βάση όλων των παραπάνω, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Με επόμενο κορυφαίο σταθμό τα συλλαλητήρια που διοργανώνει στις 22 Γενάρη για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, να διεκδικήσουν:

  • Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων.
  • Κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και πάγωμα των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, πρώτα απ' όλα στα είδη διατροφής, ένδυσης - υπόδησης, σχολικά είδη. Κατάργηση του ειδικού φόρου για τα καύσιμα.
  • Αφορολόγητο όριο για άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ. Αφορολόγητο όριο για την οικογένεια 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ετήσια αναπροσαρμογή σύμφωνα με την αύξηση του τιμάριθμου.
  • Κατάργηση όλων των διοδίων.
  • Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ