Κυριακή 13 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Σκάκι
Θέματα διαιτησίας

(Β' μέρος)

Συνεχίζουμε τους κανόνες ελβετικού συστήματος από την ειδική έκδοση του διεθνή διαιτητή Οδυσσέα Βαζελάκη «Σκάκι - Κανόνες και Κανονισμοί» με τις Βαθμολογικές Ενότητες. Παίκτες με ίσους βαθμούς αποτελούν μια ομογενή βαθμολογική ενότητα. Παίκτες που παραμένουν αζευγάρωτοι μετά το ζευγάρωμα μιας βαθμολογικής ενότητας θα μετακινηθούν προς τα κάτω στην επόμενη βαθμολογική ενότητα, η οποία θα γίνει ως εκ τούτου ετερογενής. Οταν ζευγαρώνεις μια τέτοια ενότητα, οι παίκτες που μετακινήθηκαν προς τα κάτω ζευγαρώνονται πάντα πρώτα, όσο αυτό είναι δυνατό, σχηματίζοντας μια υπόλοιπη βαθμολογική ενότητα που πάντα συμπεριφέρεται σαν ομογενής, μαζί με τους μισούς παίκτες που έχουν έρθει από μια υψηλότερη βαθμολογική ενότητα.

Μετακινήσεις (floats). Ζευγαρώνοντας μια ετερογενή ενότητα, παίκτες με άνισους βαθμούς θα ζευγαρωθούν. Για να σιγουρευτούμε ότι αυτό δε θα ξανασυμβεί στους ίδιους παίκτες στον επόμενο γύρο, αυτό καταγράφεται στην καρτέλα ζευγαρώματος με το (ΙΙ) για τον υψηλότερο στην κατάταξη και με το (ΙΙ) για το χαμηλότερο.

BYES. Εφόσον ο συνολικός αριθμός των παικτών είναι (ή γίνεται) μονός, ένας παίκτης παραμένει αζευγάρωτος και παίρνει BYE μετακινούμενος προς τα (ΙΙ). Δε γράφουμε αντίπαλο, ούτε χρώμα και παίρνει 1 βαθμό.

* Σχετικά με το στοιχείο Σταθεροποίηση, στο διάγραμμα αυτού του κειμένου παρουσιάζουμε άλλο ένα παράδειγμα από το βιβλίο του Στράτου Γρίβα «Σκακιστική Προπόνηση». Αν τα μαύρα είχαν την κίνηση, με την προώθηση - θυσία 1... δ4! θα αποκτούσαν εξαιρετική συνεργασία για τα κομμάτια τους. Η εμβέλεια των Πδ8, Αβ7 και Ιδ5, θα αυξανόταν σημαντικά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρών τακτικών απειλών. Ομως, αν την κίνηση έχουν τα λευκά, με την κίνηση 1. Ιδ4!, κυριαρχούν στη θέση και έχουν κάθε δυνατότητα νίκης, χωρίς κινδύνους. Μ' αυτό τον τρόπο ο λευκός σταθεροποιεί τη θέση και η ανικανότητα του αντίπαλου πιονιού μεταφέρεται σε ολόκληρο το στρατόπεδό του.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org