Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελεγχος του πληθωρισμού μέσω συμπίεσης των μισθών...

Ενώ ο χορός της ακρίβειας καλά κρατεί (οι ανατιμήσεις σε είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, συνεχίζονται κατά κύματα), η κυβέρνηση φιλοδοξεί να «προστατεύσει» τους εργαζόμενους με παραπέρα συμπίεση των μισθών και συντάξεων

Την ώρα που η ακρίβεια στην αγορά πλήττει ανεπανόρθωτα τα λαϊκά εισοδήματα και ο πληθωρισμός τραβάει την ανηφόρα, οι κυβερνώντες, επιδίδονται σε φραστικούς... λεονταρισμούς κατά των κερδοσκόπων. Ετσι, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες συνεχίζουν να αυξάνουν ανεξέλεγκτα - ελέω ελεύθερης αγοράς - τις τιμές με ανατιμήσεις σε εκατοντάδες είδη διατροφής, ο υπουργός Ανάπτυξης σε ρόλο δον Κιχώτη επιτίθεται κατά των ανεμόμυλων, ενώ ο υπουργός Οικονομίας, επισημαίνει το αυτονόητο. Οτι δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ - υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών - θα επιχειρήσει να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις μέσω της... συγκράτησης των μισθών. Λόγω των αλυσιδωτών ανατιμήσεων που εκδηλώθηκαν το 2007, οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι ο επίσημος πληθωρισμός για το μήνα Δεκέμβρη - ανακοινώνεται μεθαύριο Πέμπτη - αναμένεται να φτάσει το 4%! Και βέβαια, το 2008, ξημέρωσε με νέες αυξήσεις τιμών στα υγρά καύσιμα (λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων που αποφάσισε η κυβέρνηση) και έπεται συνέχεια καθώς μια σειρά βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις έχουν ήδη προαναγγείλει νέες αυξήσεις τιμών.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, μεταξύ άλλων, ξεκαθαρίζει τις κυβερνητικές θέσεις για τα αχαλίνωτα κύματα ακρίβειας, τα οποία πλήττουν το τελευταίο διάστημα την αγορά, αλλά και τα λαϊκά εισοδήματα. Ενδεικτικό είναι, ότι, ενώ εκφράζει τους φόβους του για την πορεία του πληθωρισμού το 2008, αποφεύγει να αναφέρει το παραμικρό για τις ευθύνες των επιχειρήσεων, οι οποίες, με πρόσχημα την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των σιτηρών, προχωρούν σε αθρόες ανατιμήσεις.

Αντί να ανακαλέσει στην τάξη τους μεγαλοεπιχειρηματίες που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού, ο υπουργός Οικονομίας στρέφει την προσοχή του στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα υπογραφούν φέτος, προεξοφλώντας μάλιστα, ότι θα είναι και πάλι διετούς διάρκειας. Ο ίδιος βέβαια, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα προτιμούσε να υπογραφεί τριετής σύμβαση... Ο Γ. Αλογοσκούφης, απλώς επιβεβαιώνει, ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ελέγξει τον πληθωρισμό, ασκώντας πιέσεις στους μισθούς και όχι στα επιχειρηματικά κέρδη τα οποία τελούν υπό καθεστώς ασυλίας.

Από την άποψη αυτή οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, περί «αθέμιτης κερδοσκοπίας», μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Επί της ουσίας, όμως και ο ίδιος ομολόγησε ότι σε καθεστώς ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών, η κυβέρνηση απλώς περιορίζεται σε ρόλο... τροχονόμου των ανατιμήσεων. Επιχειρώντας να εξωραΐσει την κυβερνητική πολιτική, ο υπουργός επικαλέστηκε τη διεθνή συγκυρία, η οποία - όπως είπε - «δυστυχώς βοηθάει την ακρίβεια», ενώ, πρόσθεσε, «το πετρέλαιο, τα δημητριακά, το γάλα δημιουργούν ανατιμητικές τάσεις»! Αναφερόμενος στο ρόλο της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι «εκείνο το οποίο κάνουμε εμείς είναι να παρακολουθούμε, να παρεμβαίνουμε, να κάνουμε ελέγχους»! «Απείλησε» μάλιστα ότι «δε θα αφήσουμε την αθέμιτη κερδοσκοπία να πάρει το πάνω χέρι»...

Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους, ανέφερε, ότι μεταξύ των μέτρων που επεξεργάζονται, είναι και αυτό της δημόσιας ονομαστικής καταγγελίας επιχειρήσεων που προχωρούν σε αδικαιολητες ανατιμήσεις! Οι δηλώσεις Φώλια, από τη μια επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων, καθώς επιδιώκει να παρουσιάσει την εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία δραστηριοποιείται κατά των κερδοσκόπων... Από την άλλη βέβαια, και σε μια πιο βαθύτερη προσέγγιση του ζητήματος, οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν τη χρεοκοπία του ιδεολογήματος ότι η... ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών από τις επιχειρήσεις, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, ο οποίος με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μας δουλεύουν(2008-01-10 00:00:00.0)
Λεονταρισμοί σε φόντο ακρίβειας(2008-01-09 00:00:00.0)
Δίνουν και παίρνουν οι ανατιμήσεις...(2004-12-16 00:00:00.0)
«Χρυσώνουν» το χάπι της κερδοσκοπίας(2004-12-11 00:00:00.0)
Εκ του πονηρού...(2003-08-08 00:00:00.0)
Πάρτε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας(2003-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ