Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Στο δρόμο πάνω από 60 εργαζόμενοι

Τη διάλυση της Δημοτικής Επιχείρησης αποφάσισε η πλειοψηφία, ανοίγοντας το δρόμο για την εισβολή των ιδιωτών σε μια περιοχή - «φιλέτο»

Η μεγάλη φυσική ομορφιά της Κρύας ανήκει στο λαό της Λιβαδειάς. Αλλά η δημοτική αρχή ανοίγει το δρόμο για το ξεπούλημά της σε ιδιώτες
Η μεγάλη φυσική ομορφιά της Κρύας ανήκει στο λαό της Λιβαδειάς. Αλλά η δημοτική αρχή ανοίγει το δρόμο για το ξεπούλημά της σε ιδιώτες
«Στον αέρα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Λιβαδειάς (ΔΕΠΑΛ) μετά από την απόφαση (27 Δεκέμβρη) της δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ) να διαλύσει τη δημοτική επιχείρηση, χωρίς κανένα σχέδιο για την απορρόφηση των εργαζομένων στο δήμο. Πρόκειται για μια απόφαση που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τους ιδιώτες που καιροφυλακτούν, αφού η περιοχή της Κρύας (όπου συγκεντρώνονται πολλά τουριστικά καταστήματα της ΔΕΠΑΛ) αποτελεί «φιλέτο» για ολόκληρη τη γύρω περιοχή.

Θύματα της πολιτικής που μετατρέπει τους δήμους σε «μάνατζερ» επιχειρήσεων και τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη (και πληρώνουν αδρά μέσω της φορολογίας) οι κάτοικοι σε εμπόρευμα, οι πάνω από 60 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από 8 μέχρι και 14 μήνες. Η απόφαση με την οποία μένουν στο δρόμο δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Αποτελεί φυσική εξέλιξη της πολιτικής που με συνέπεια υπηρετούν - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ όλα αυτά τα χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι - μεταξύ άλλων - η απασχόληση στη ΔΕΠΑΛ εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις ή ωρομίσθιων, η σταδιακή απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών (στη ΔΕΠΑΛ ανήκουν ένας βρεφονηπιακός σταθμός, το Δημοτικό Ωδείο, το δημοτικό ραδιόφωνο, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»). Παράλληλα, αναδεικνύονται ακόμα μια φορά οι συνέπειες της πολιτικής που προωθεί την εμπορευματοποίηση της γης, αντί να την προστατεύει σα δημόσια περιουσία.

Καταψηφίζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας, η «Λιβαδειά, Δράση και Προοπτική», η μόνη παράταξη που με συνέπεια και από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε για τ' αποτελέσματα της κυρίαρχης πολιτικής και εναντιώθηκε σταθερά σ' αυτή, ζήτησε όχι μόνο την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων, αλλά και να περάσουν, όπως και οι παρεχόμενες υπηρεσίες, στο δήμο. Καταδίκασε ταυτόχρονα κάθε σχέδιο ξεπουλήματος της περιοχής, που αποτελεί περιουσία του λαού της Λιβαδειάς.

Τη χρησιμοποίηση της ΔΕΠΑΛ (όπως και όλων των δημοτικών επιχειρήσεων στη χώρα) για την επέκταση των «ευέλικτων μορφών εργασίας» έχει καταγγείλει εδώ και καιρό το Σωματείο των Εργαζομένων στη ΔΕΠΑΛ. Πρωτοστατώντας στην κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, κάλεσε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε δύο συγκεντρώσεις στην περιοχή της Κρύας, όπου έγινε και συμβολική κατάληψη μιας από τις καφετερίες που ανήκουν στην κυριότητα της ΔΕΠΑΛ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικοί φορείς της περιοχής, μεταξύ των οποίων το Συνδικάτο Οικοδόμων Λιβαδειάς, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Γυναικών Λιβαδειάς, η τοπική Επιτροπή Ειρήνης κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ