Σάββατο 5 Γενάρη 2008 - Κυριακή 6 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Μονοτυπίες τριακονταετούς πορείας

Επιλογή μονοτυπιών από τα φοιτητικά του σχεδόν χρόνια έως σήμερα παρουσιάζει (έως 16/2) ο Μάρκος Καμπάνης στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Αμερικής 13). Οι περισσότερες δημιουργίες είναι μικρές σε μέγεθος και διαπραγματεύονται οικεία θέματα, όπως αποσπάσματα τοπίων, χώρους, σπανιότερα πρόσωπα ή γυμνά, καθώς και αφηρημένες συνθέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της τριαντάχρονης αυτής ενότητας, εκτίθεται για πρώτη φορά.

Οπως σημειώνει η Ειρήνη Οράτη στον κατάλογο που συνοδεύει την παρουσίαση, «η πολλαπλότητα των εκτυπώσεων που προσφέρει η τεχνική της μονοτυπίας με την παραγωγή σχετικών, όχι όμως πανομοιότυπων, τυπωμάτων που επιβάλλει η χαρακτική, του δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί το χρώμα κάθε φορά διαφορετικά, προσβλέποντας σε ένα νέο, συχνά απρόσμενο, αποτέλεσμα. Η προσθήκη άλλων χρωμάτων, η ενίσχυση ή η αποδυνάμωση του μαύρου, τα ανοίγματα των τόνων μετά την πρώτη εκτύπωση, του δίνουν το έναυσμα να προχωρήσει, αξιοποιώντας με ποικίλους τρόπους το βασικό του σχέδιο, μορφοποιώντας το κάθε φορά διαφορετικά. Ετσι, οι νέες συνθέσεις που προκύπτουν περιέχουν το στοιχείο του απροσδόκητου ακόμα και για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, κάτι που μετατρέπεται αυτόματα σε αφορμή για περαιτέρω πειραματισμούς στις εκτυπώσεις».

Ο Μ. Καμπάνης γεννήθηκε το 1955 και σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει δουλιά του σε 12 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τη ζωγραφική και τη χαρακτική, ασχολείται με την αγιογραφία, την εικονογράφηση βιβλίων, την επιμέλεια εκθέσεων και εκδόσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ