Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το κεφάλαιο «δαγκώνει» βαθιά...

Αρχισε να «δαγκώνει» στα βάθη της πολιτιστικής κληρονομιάς το κεφάλαιο, εν προκειμένω το τραπεζικό, με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να παραχωρεί, κατά πλειοψηφία, προς χρήση για 50 χρόνια(!) τμήμα της ακρόπολης του Ιτς Καλέ στο Κάστρο των Ιωαννίνων, στο Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, για τη δημιουργία τεχνολογικού μουσείου αργυροχρυσοχοΐας!

Η παραχώρηση αφορά στο δυτικό τμήμα της ακρόπολης και συγκεκριμένα του κτιρίου του «μαγειρείου», που κατασκευάστηκε στην εποχή του Αλή Πασά στα τέλη του 18ου αιώνα, γεγονός που το κατατάσσει στις αρχαιότητες σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο. Αυτό όμως δεν εμπόδισε σε τίποτα, μέλη του ΚΑΣ να εκθειάσουν τη δράση του ιδρύματος, το οποίο θα εντάξει το μουσείο στο δίκτυο των θεματικών μουσείων που έχει δημιουργήσει, με ανάλογο τρόπο, σε διάφορα μέρη της χώρας και που αφορά στη χρήση κυρίως βιομηχανικών μνημείων.

Η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας και του ιδρύματος θα προβλέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση χρήσης στον όμιλο για 50 χρόνια και αυτός με τη σειρά του θα καλύψει το κόστος λειτουργίας του μουσείου, τις μελέτες και ό,τι τις συνοδεύει, αλλά, βέβαια, το κόστος κατασκευής του μουσείου θα επιχειρηθεί να ενταχθεί στο Δ΄ ΚΠΣ! Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα άσκησης πολιτιστικής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου: Το κράτος συμφωνεί να ξεκινήσει το Ιδρυμα τη σύνταξη των μελετών ώστε μετά να εντάξει το έργο στο Δ΄ ΚΠΣ, να κατασκευάσει το μουσείο... και να το παραχωρήσει προς χρήση στο Ιδρυμα.

Η εύλογη ερώτηση που τέθηκε από μέλος του ΚΑΣ για το αν μπορεί το ΥΠΠΟ να παραχωρεί κάστρα σε ιδιώτες (με τη σημείωση ότι «θα μας ζητάνε και την Ακρόπολη»!), αποκάλυψε και τον τρόπο που αλληλοσυμπληρώνεται ο δικομματισμός στην άσκηση της αντιδραστικής πολιτικής για τον πολιτισμό. Ετσι, το θεσμικό πλαίσιο που αφήνει τέτοια δυνατότητα είναι ο ν. 2557/97 του ΠΑΣΟΚ, με βάση τον οποίο έγιναν και οι άλλες παραχωρήσεις στο ίδρυμα. Ακόμη και ο νομικός σύμβουλος του ΥΠΠΟ, που προήδρευε της συνεδρίασης, επιφυλάχτηκε για το αν η σχετική διάταξη αφορά και σε μνημεία του κράτους, καταψηφίζοντας τελικά την παραχώρηση!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ