Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ζητιανεύοντας φιλανθρωπίες

«Παράδειγμα και οδηγό για την ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που αυτή την περίοδο γιορτάζει τα 170 του χρόνια. Ο λόγος, όπως εξήγησε, είναι: «Το καλό παράδειγμα των εθνικών ευεργετών και χορηγών στην ανάπτυξη του ΕΜΠ, ένας ρόλος που είναι και σήμερα ευκταίος και αναγκαίος για τα ελληνικά πανεπιστήμια». Με άλλα λόγια, αντί για γενναία χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο υφυπουργός έδωσε το σύνθημα για γενίκευση της χρηματοδότησης από ιδιώτες, για γενίκευση της εξάρτησης των ιδρυμάτων από το κεφάλαιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τα πράγματα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου η Κομισιόν ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα τη δημιουργία ενός φόρουμ με σκοπό «την αύξηση των φιλανθρωπικών συνεισφορών για την έρευνα»!

Ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα δηλαδή, θα είναι ο «φτωχός συγγενής» που θα περιμένει φιλανθρωπίες από οργανώσεις και επιχειρηματικούς ομίλους, άλλους χορηγούς για να προχωρήσει. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, όπως και του ΠΑΣΟΚ, που έχει χαραχτεί για την ανώτατη εκπαίδευση. Μπορεί άραγε με τέτοια χρηματοδότηση να χαράζουν τα ιδρύματα στρατηγική ανάπτυξης της έρευνας υπέρ των λαϊκών αναγκών;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ