Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Καταδικαστέα από το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει και απορρίπτει τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, ύστερα από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και Αλί Μταμπατζάν, για τη δημιουργία κοινής επιχειρησιακής διακλαδικής μονάδας στο πλαίσιο του NATO, για τη συμμετοχή σε εγκληματικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την ίδρυση κοινής χερσαίας μονάδας, στο πλαίσιο της δύναμης ταχείας αντίδρασης του NATO.

Σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζεται: «Η συμφωνία αυτή δε φέρνει τίποτα καλό στη ζωή των δύο λαών και στρέφεται εναντίον τους. Γι' αυτό είναι καταδικαστέα από το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προκλητικά εντάσσεται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και έρχεται σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τους αγωγούς και την Ενέργεια στα Βαλκάνια ενισχύονται, που προωθείται η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, που ενισχύεται η ένταση για την ονοματολογία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται για επέμβαση εναντίον των Κούρδων στο Ιράκ.

Σ' αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία γίνεται αυτή η συμφωνία και δεν αποτελεί πρωτοβουλία που ενισχύει την ειρήνη και τη φιλία των δύο λαών, ούτε των λαών της περιοχής. Αντίθετα, αποτελεί κίνηση που ενισχύει και υλοποιεί τους σχεδιασμούς του NATO ενάντια στους λαούς της περιοχής και ευρύτερα. Είναι μια συμφωνία που σκοπό έχει την τρομοκράτηση των λαών στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όμως των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι στρατιωτικές μονάδες που θα δημιουργηθούν θα στρέψουν τα όπλα τους και στις λεγόμενες "ασύμμετρες" απειλές, στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα των χωρών της περιοχής.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να καταδικάσει, να μην αποδεχτεί και να δημιουργήσει προϋποθέσεις να μπουν εμπόδια στην υλοποίηση αυτών των συμφωνιών. Να καταδικάσει με την οργανωμένη πάλη του τη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού, ενισχύοντας την κοινή δράση του με τον τουρκικό λαό και τους άλλους βαλκανικούς λαούς, ενάντια στους σχεδιασμούς του NATO για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων των ΗΠΑ και της ΕΕ, για νέες βάσεις και για την αντιπυραυλική ασπίδα.

Η ΕΕΔΥΕ θα συνεχίσει και θα δυναμώσει την πάλη της, ώστε να ενημερώσει το λαό και να ενισχύσει τους αγώνες του ενάντια στο NATO, στις ΗΠΑ και την ΕΕ. θα ενισχύσει την προσπάθεια για την κοινή δράση των λαών των βαλκανικών χωρών και θα συμβάλει με όποιο πρόσφορο τρόπο στην αποτροπή και μη υλοποίηση των τρομοκρατικών αποφάσεων των δύο κρατών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ