Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων

Με συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, αλλά και συμπτύξεις τμημάτων, προσπάθησε και κατά την περσινή σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας να ξεπεράσει τα αδιέξοδα της πολιτικής του. Αξιοποιώντας ανέξοδες «αλχημείες» και ανακατανέμοντας το διδακτικό προσωπικό που υπήρχε, προσπάθησε να εμφανίσει πλεονάζον διδακτικό προσωπικό και να λύσει το οξυμένο και υπαρκτό πρόβλημα, τόσο της διπλοβάρδιας όσο και της έλλειψης εκπαιδευτικών στα σχολεία. Αυτή η εικόνα, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να επικρατήσει και φέτος.

Με εγκύκλιους στις 30/12/99 και 3/12/99, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Ι. Ανθόπουλος, ζητούσε από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και από τα γραφεία νομαρχών, γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και γραφεία ΤΕΕ, αντίστοιχα, να υποβάλουν προτάσεις για ίδρυση, προαγωγή, υποβιβασμό, καταργήσεις, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Με αυτό τον τρόπο, κατά την περασμένη σχολική χρονιά δε λειτούργησαν 578 σχολεία. Από αυτά τα 69 ήταν νηπιαγωγεία, τα 269 Δημοτικά Σχολεία, τα 14 Γυμνάσια και τα 226 ήταν Λύκεια.

Επίσης, στην Νομαρχία Αθηνών και στην περιφέρεια κατά το σχολικό έτος 1999 - 2000 καταργήθηκαν, πέρα από τα πρώην ΤΕΛ που μετατράπηκαν σε ΤΕΕ, και Ενιαία Λύκεια. Ετσι στη Νομαρχία Αθηνών καταργήθηκαν 17 Ενιαία Λύκεια στην Α' και Β' Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 1 ΕΛ στον Πειραιά και 5 Εσπερινά Λύκεια. Στην ευρύτερη περιφέρεια καταργήθηκαν 14 Ενιαία Λύκεια.

Επίσης, με άλλη εγκύκλιο στις 21/12/99 που υπέγραφε πάλι ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, απευθύνεται προς όλες τις Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και ανακοινώνει ότι «τα αιτήματα για χορήγηση πιστώσεων, προκειμένου να προσληφθούν εκπαιδευτικοί, είναι αθεμελίωτα». Ζητά, μάλιστα, στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, «να πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, ώστε το διαθέσιμο για διδασκαλία εκπαιδευτικό προσωπικό να αξιοποιηθεί ορθολογικά και τα σχολεία να λειτουργήσουν, χωρίς ελλείψεις και προβλήματα». Και όλα αυτά για να καλύψει με αλχημείες τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που ανέρχονταν σε 1.700 δασκάλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ειδικοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ