Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο επίκεντρο τα λαϊκά προβλήματα

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στη φωτ., το πανεπιστήμιο «ντυμένο» με τα πανό των παρατάξεων στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές
Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στη φωτ., το πανεπιστήμιο «ντυμένο» με τα πανό των παρατάξεων στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές
ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΘΑΝΩΝ: Διαχρονικά, και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παρουσιάζεται το φαινόμενο, ώστε στο Γυμνάσιο - Λύκειο Μεθάνων οι ελλείψεις των καθηγητών να μένουν άλυτο πρόβλημα, τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, λόγω έλλειψης σχεδιασμού και έγκαιρης προετοιμασίας. Το ίδιο ζήτημα παρουσιάζεται και φέτος στο Γυμνάσιο - Λύκειο Μεθάνων, με αποτέλεσμα μέσα Νοεμβρίου να έχει ελλείψεις βασικών καθηγητών, όπως Μαθηματικού, Χημικού, Φιλολόγου Γαλλικών και Θεολόγου. Αυτό έχει ως συνέπεια το χάσιμο διδακτικών ωρών και την κακή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Βέρα Νικολαΐδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει, ώστε άμεσα να καλυφθούν οι θέσεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού στο Γυμνάσιο - Λύκειο Μεθάνων.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΠΕΙ: Στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με τη φοιτητική τους εστία και με το βοηθητικό επίδομα των φοιτητών. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Πειραιά δεν έχει φοιτητική εστία, παρά το πάγιο αίτημα των φοιτητών για ανέγερση νέας, με αποτέλεσμα να επινοικιάζονται από το πανεπιστήμιο ξενοδοχεία. Από το 2003 όμως, που τελείωσε η σύμβαση με το ξενοδοχείο που φιλοξενούσε τους φοιτητές, έχουν μείνει χωρίς μέριμνα επί του ζητήματος. Το πρόβλημα παρατείνεται και με τη διακοπή της χορηγίας, στους φοιτητές, του επιδόματος των 300 ευρώ που τους έδινε το πανεπιστήμιο. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Βέρα Νικολαΐδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει και πότε, για να πραγματοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιά για το ζήτημα της στέγασης και του επιδόματος των 300 ευρώ από το Πανεπιστήμιο.


ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΚΑΤ: Πριν από 3 χρόνια ο εργάτης Αλέξης Αλιβιζάτος, που εργαζόταν στην εταιρεία ΔΙΕΚΑΤ (εργολαβική της VODAFONE), σκοτώθηκε παρασυρόμενος από τρένο του ΗΣΑΠ. Τρία χρόνια αργότερα, η ίδια εταιρεία, ατιμώρητη ακόμα για εκείνο το εργατικό ατύχημα, προχωρά στην απόλυση του αδερφού αυτού του εργάτη που δουλεύει επίσης στη ΔΙΕΚΑΤ, επειδή δεν έσκυψε το κεφάλι, επειδή διεκδικεί ανυποχώρητα το δίκιο του. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά και Λίλα Καφαντάρη ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση. Και συγκεκριμένα: Πρόκειται να ανακληθεί άμεσα η άδικη απόλυση του εργάτη στη ΔΙΕΚΑΤ; Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους για να προλαμβάνονται όλα αυτά τα ατυχήματα; Θα προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις προσωπικού στο ΣΕΠΕ;

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ: H πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ με την εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας έχει ενισχύσει τη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, τον περιορισμό των μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλιάς, την ένταση της ασυδοσίας των επιχειρηματιών, ειδικά στον κλάδο του επισιτισμού. Αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της πολιτικής είναι η υποβάθμιση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ, στο ΚΕΠ και στη Διεύθυνση Επίλυσης Εργατικών Διαφορών που στο νομό Αχαΐας εκφράζεται με σοβαρές ελλείψεις. Η υποβάθμιση συνοδεύεται και από ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών πρόληψης επαγγελματικού κινδύνου με ολέθριες συνέπειες για χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους στο μέλλον. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Κώστας Αλυσανδράκης ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει: Για να προσληφθούν άμεσα μόνιμοι υπάλληλοι στις παραπάνω υπηρεσίες με προτεραιότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και σύμφωνα με τις ανάγκες. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών πρόληψης επαγγελματικού κινδύνου και να είναι αποκλειστική ευθύνη κρατικών υπηρεσιών. Να ενταθούν οι έλεγχοι στις βιομηχανίες και στις άλλες επιχειρήσεις με στόχο να περιοριστεί η ασυδοσία των επιχειρηματιών. Να τιμωρούνται οι επιχειρηματίες με αυστηρότητα και με προσωρινό κλείσιμο και όχι οι εργαζόμενοι.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ: Την έντονη και δίκαιη διαμαρτυρία του σωματείου των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ «ΖΗΝΩΝ» έχει προκαλέσει η απόφαση της Διοίκησης, αντί να δημιουργεί καταστήματα του Ταχυδρομείου, να ιδρύονται ταχυδρομικά πρακτορεία από ιδιώτες, όπως αυτά στους Πύργους Θέρμης που ανήκει στο Δήμο Λουτροπόλεως Θέρμης και στην Παναγούδα που ανήκει στο Δήμο της Μυτιλήνης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Βέρα Νικολαΐδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι σκοπεύει να κάνει, ώστε να σταματήσει αυτή η απαξίωση των ΕΛΤΑ που σίγουρα θα την πληρώσουν οι Ελληνες πολίτες και οι εργαζόμενοι σ' αυτά και να δημιουργηθούν Ταχυδρομικά Γραφεία στο Δήμο Λουτροπόλεως Θέρμης και στην Παναγούδα Δήμου Μυτιλήνης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΡΗΤΗΣ: Απλήρωτοι εδώ και 8 περίπου μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας (Βοήθεια στο σπίτι κ.ά.) στην Περιφέρεια Κρήτης. Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει φέρει το θέμα (Βοήθεια στο Σπίτι) στη Βουλή και είχε επισημάνει από την αρχή τα προβλήματα που θα δημιουργούσε ο τρόπος στησίματος αυτών των προγραμμάτων και τον περιορισμένο χαρακτήρα τους. Ομως, με δεδομένη την ανάγκη που υπάρχει και την κατάσταση εξαθλίωσης που βιώνουν οι οικογένειες και τα άτομα που απευθύνονται, έστω και με περιορισμένο τρόπο αυτές οι υπηρεσίες, οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, Σταύρος Σκοπελίτης και Μπάμπης Χαραλάμπους ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει, για να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι που συντηρούνται σήμερα με δανεικά. Θα αναλάβει επιτέλους το κράτος, όπως οφείλει, την εξασφάλιση λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών εντάσσοντας τες στο Δημόσιο, με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία επιβάρυνση, άμεση ή έμμεση, αυτών που έχουν ανάγκη αυτών των υπηρεσιών;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ: Οι βουλευτές του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης και Λιάνα Κανέλλη καλούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής αντίγραφα όλου του φακέλου για την άρση απαλλοτρίωσης κοινόχρηστου χώρου του ΟΣ της Νέας Αιολίδας στο Διόνυσο Αττικής, όπως τις αριθμ. 2556/88, 8034/90, 37455/10.9.2007 της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, το αρ. πρωτ. 1921/18.4.07 της ΔΝΕ, καθώς και ό,τι άλλο σχετικά με την υπόθεση.

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ: Οι βουλευτές του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης και Εύα Μελά καλούν τον υπουργό Εσωτερικών να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής αντίγραφα όλης της δικογραφίας, την οποία χειρίστηκε η Νομαρχία Ανατ. Αττικής και σχηματίστηκε για την έκδοση της αρ. 2839/06 απόφασης του Γ` Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, όπως την ανωτέρω απόφαση του Εφετείου, αλλά και την πρωτόδικη, τις αιτήσεις των προσφευγόντων, τα υπομνήματα, κλπ.

«ΜΠΑΛΑΚΙ» ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΥ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: Στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης πρόσφατα δημιουργήθηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (TEΠ). Στο νέο αυτό τμήμα υπηρετούν σήμερα μόνο δύο μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό που απαιτείται είναι επτά ατόμων. Επίσης μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά σύσταση και προκήρυξη θέσης. Τις ελλείψεις αυτές η Διοίκηση του Νοσοκομείου προσπαθεί να τις καλύψει με τους γενικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Αιγινίου και Λιτόχωρου, τους οποίους και εξαναγκάζει να συμμετέχουν στις εφημερίες του νοσοκομείου. Οι γιατροί όμως των εν λόγω Κέντρων Υγείας, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, δε συμφωνούν, γιατί οι υπηρεσίες που προσφέρονται στα ΤΕΠ είναι δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ενώ αυτοί είναι γενικοί γιατροί ειδικευμένοι στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει, ώστε να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και να στελεχωθεί το ΤΕΠ του νοσοκομείου Κατερίνης με όλο το απαιτούμενο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, ώστε να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες δευτεροβάθμιας φροντίδας στο λαό της περιοχής.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΒΑΛΑΣ: Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η νεροποντή στην Ελευθερούπολη στο νομό Καβάλας. Καταστήματα, κατοικίες και κτηνοτροφικές μονάδες πλημμύρισαν, ζημιές προκλήθηκαν σε εμπορεύματα, οικοσκευές, έπιπλα. Επίσης σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Οι μεγάλες καταστροφές και ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι της Ελευθερούπολης είναι αποτέλεσμα της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, αν θα αποζημιωθούν και πότε κατά 100% οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι για την απώλεια εμπορευμάτων, οικοσκευών και επίπλων, αν θα δοθούν οι ανάλογες πιστώσεις στο Δήμο Ελευθερούπολης για την επισκευή του οδικού δικτύου και των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αν θα προγραμματιστεί και κατασκευαστεί το φράγμα σύμφωνα με τις υποδείξεις των φορέων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ