Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Βραδυφλεγής βόμβα ο υδροφόρος ορίζοντας!

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, με επιστήμονες του ΙΓΜΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στα γραφεία του ΙΓΜΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση στα γραφεία του ΙΓΜΕ
Τα υπόγεια ύδατα της Ανατολικής Αττικής είναι ιδιαίτερα βεβαρημένα με χρώμιο και ψευδάργυρο, εξαιτίας και της εκτεταμένης βιομηχανικής ρύπανσης.

Αυτό το συμπέρασμα επιστημονικής έρευνας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), αλλά και οι επιπτώσεις του στη Δημόσια Υγεία, συζητήθηκαν χτες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Δυτικής και Ανατολικής Αττικής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), Χρήστος Κολοβός και Νίκος Στεφανίδης, αντίστοιχα, με μελετητές της Διεύθυνσης Υδρογεωλογίας του Ινστιτούτου. Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανήκει στην Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Οπως τόνισε ο Χρήστος Κολοβός, «εκείνο που προέκυψε είναι ότι όντως υπάρχει πρόβλημα, που μπορεί να οξυνθεί, με τα υπόγεια νερά της Ανατολικής Αττικής - αλλά και ευρύτερα - γεγονός που οφείλεται στην πολιτική ανάπτυξης που ακολουθούν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με κριτήριο το κέρδος και όχι την υγεία των εργαζομένων».

Συγκεκριμένα, οι μελετητές Νίκος Κουρμούλης, διευθυντής της Διεύθυνσης Υδρογεωλογίας και Παναγιώτης Γιαννουλόπουλος ενημέρωσαν αναλυτικά το κλιμάκιο του ΚΚΕ, για την έρευνα «ποιοτικής επιβάρυνσης των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής Κορωπίου», του ΙΓΜΕ. Οπως σημειώνεται και στη μελέτη, «ο φρεάτιος υδροφόρος παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπερδεκαπλάσιες του ορίου ποσιμότητας των 50 mg/lt. Επίσης, τόσο στο φρεάτιο υδροφόρο, όσο και στον βαθύτερο καρστικό, παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις χλωριόντων οι οποίες υπερβαίνουν και τέσσερις περίπου φορές το όριο ποσιμότητας των 250 mg/lt».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Σε ό,τι αφορά τα ιχνοστοιχεία βαρέων μετάλλων, προσδιορίστηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου, καθώς και υπερβολικές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου». Οι δύο επιστήμονες επισήμαναν ότι σε μεγάλο ποσοστό ορισμένες από αυτές τις μολύνσεις των υπόγειων νερών της περιοχής οφείλονται στην ανεξέλεγκτη βιομηχανική δράση. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι εκεί που ο ψευδάργυρος φαίνεται να έχει τις υψηλότερες τιμές του είναι στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις βιομηχανίες.

Επιπλέον, επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ότι τεράστια είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά και η περιοχή του Θριάσιου Πεδίου. Μιλώντας γενικότερα για τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων στην Αττική, επισήμαναν ότι, μέσα από μια σειρά μελετών, προκύπτει πως οι κύριες μολύνσεις είναι η νιτρορύπανση και η υφαλμύρυνση, ενώ ιδιαίτερη επιβάρυνση ασκούν και οι ανεξέλεγκτοι ΧΥΤΑ, μαζί φυσικά με τη βιομηχανική ρύπανση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τοξική «βόμβα» στα υπόγεια νερά!(2007-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ