Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καμουφλάρει» την αντιασφαλιστική επίθεση
  • Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με διάφορα ψέματα και «επιχειρήματα», για να προετοιμαστεί το έδαφος για τις «αλλαγές» και να αποτραπεί ο γενικός ξεσηκωμός των εργαζομένων
  • Θ. Ρουσόπουλος: Θα γίνει ό,τι και στις άλλες χώρες της ΕΕ

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων μαρτυράει το μέχρι τώρα «περίγραμμα» των θέσεών της για το Ασφαλιστικό.

Σχεδιασμένα και συνειδητά η κυβέρνηση αποφεύγει επίμονα να περάσει στη φάση της δημοσιοποίησης των συγκεκριμένων θέσεων, ακριβώς για να αποφύγει ένα γενικό ξεσηκωμό των εργαζομένων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα αντιασφαλιστικά σχέδιά της. Στη φάση αυτή έχει επιλεγεί ο βομβαρδισμός της «κοινής γνώμης» με κάθε είδους «επιχείρημα», επινοήσεις και ψέματα, ώστε να ωριμάσει «η ανάγκη των αλλαγών» και κυρίως η ιδέα ότι «όλοι - διάβαζε οι εργαζόμενοι - να κάνουν κάποιες θυσίες για να σωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», με μοναδικό στόχο τη χορήγηση των κατώτατων συντάξεων σε όλους. Στην προπαγανδιστική φαρέτρα της κυβέρνησης προστέθηκε τις τελευταίες μέρες και το υποκριτικό ενδιαφέρον για «τις επόμενες γενιές».

Οι γενικές κατευθύνσεις, ωστόσο, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για το «πού το πάει» η κυβέρνηση, καθώς για το μόνο που έχει δεσμευτεί είναι ότι δε θα θίξει τα κατώτατα όρια των συντάξεων και δε θα αυξήσει τα «γενικά όρια» ηλικίας συνταξιοδότησης. Το στίγμα όμως έδωσε ξεκάθαρα χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας ότι θα γίνει ό,τι έγινε και στις άλλες χώρες της ΕΕ, δηλαδή και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων και υφαρπαγή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. «Είμαι βέβαιος ότι ακολουθούμε μια πολιτική, η οποία οφείλει να ακολουθηθεί από κάθε σοβαρή κυβέρνηση - και έχει γίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ - όταν διαπιστώνεται ότι είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, ώστε να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε με νόημα πως «αντιλαμβάνεται κάποιος ότι οφείλει να ακολουθήσει μεθόδους, οι οποίες είναι μοντέρνες και ισχύουν σε άλλες χώρες», αναφερόμενος στη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να πει το παραμικρό για τις δρομολογημένες ανατροπές, όπως η κατάργηση της 35ετίας και η υποχρεωτική αύξηση του εργάσιμου βίου στα 39 ή 40 χρόνια ή τη μείωση των συντάξεων, παραπέμποντας στην αυριανή ομιλία του υπουργού Απασχόλησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου «θα αναφέρει τις προτάσεις της κυβέρνησης για όσα θέματα δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής».

Παράλληλα, προσπάθησε να εξαγνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι μοναδικό «κίνητρό» της είναι να «δώσει πνοή ζωής στο ασφαλιστικό σύστημα» και «για να βοηθήσει τις νέες γενιές που μπαίνουν τώρα στην παραγωγή»(!).

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να προχωρήσει σε αλλαγή των ρυθμίσεων για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι «οι αλλαγές που θα γίνουν θα δώσουν μίνιμουμ διάρκεια ζωής 20 ετών» στο ασφαλιστικό σύστημα.

«Αυτά που ακούγονται περί μείωσης των συντάξεων ή αυξήσεως των γενικών ορίων ηλικίας δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», ισχυρίστηκε ο Λ. Ζαγορίτης, ομνύοντας ότι «προσπαθούμε να βρούμε με ήπιο τρόπο, με προσέγγιση όσο μετριοπαθή γίνεται, μακροπρόθεσμες λύσεις». Την ίδια στιγμή, όμως, δε δίστασε να καταφύγει στην κινδυνολογία υποστηρίζοντας ότι «αν δεν υπάρξουν τώρα ρυθμίσεις, μετά από 15 - 20 χρόνια, το ασφαλιστικό θα έχει τεράστια προβλήματα και ενδεχομένως σε κάποια επίπεδα να καταρρεύσει».

Το παράδοξο ερώτημα «ποιος σας είπε ότι πρέπει να ξέρετε τι ετοιμάζει η κυβέρνηση;», διατύπωσε χτες ο Μ. Εβερτ, προτρέποντας ταυτόχρονα να αφεθεί ήσυχη η κυβέρνηση και «όταν θα είναι έτοιμη θα βγει και θα πει» τις θέσεις της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την αύξηση των ορίων για την κατώτατη σύνταξη(2012-08-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-11-17 00:00:00.0)
Επίκαιρη Ερώτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση(2007-10-31 00:00:00.0)
Κάθε χρόνο και χειρότερα(2004-11-11 00:00:00.0)
Αγρια αντιλαϊκή επίθεση(2001-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ