Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία κινηματογραφικής ποιότητας

 Αρχισε  το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 

Σαν πρώτη δοκιμασία... «ελληνικότητας» των κινηματογραφικών ταινιών, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές του ΥΠΠΟ, μπορεί να εκληφθεί η φετινή απονομή Κρατικών Βραβείων Ποιότητας σε ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για το Κρατικό Βραβείο λήγει στις 30 Σεπτέμβρη. Εκτός από τον όρο της συμμετοχής τους στα παραπάνω φεστιβάλ, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση και μια κόπια της ταινίας τους στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ (Μετσόβου 5, 106 82 Αθήνα).

Την αίτηση πρέπει να καταθέσει ο παραγωγός της ταινίας και σε περίπτωση συμπαραγωγής πρέπει να υπάρχει εξουσιοδότηση. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού, στην οποία πρέπει να αναφέρονται οι συντελεστές της ταινίας, καθώς και το Πιστοποιητικό Ελληνικότητάς της, που χορηγείται από το Τμήμα Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ. Οι κόπιες θα παραδίδονται από 25/9 έως 30/9 στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνήσουν στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ, στα τηλέφωνα 8253.611, 8250.767, 8250.729.

Μικρού μήκους εν δράσει

Με πανηγυρική τελετή ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νέου Δημοτικού Ωδείου της πόλης, που εγκαινιάστηκε και ως φεστιβαλικός χώρος, παράλληλα με την καθιερωμένη αίθουσα «Αστέρια» στην οποία είχε προηγηθεί προβολή των ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος. «Επαλξη της κινηματογραφικής δημιουργίας των νέων σκηνοθετών» χαρακτήρισε το Φεστιβάλ, στη διάρκεια της ομιλίας του, ο δήμαρχος της Δράμας και πρόεδρος του Φεστιβάλ, Μαργαρίτης Τζίμας. Στη συνέχεια, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Αντώνης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην 23χρονη πορεία του και στην άνθηση της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας.

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς και του Φεστιβάλ συνολικά, ο Ντίνος Κατσουρίδης, για τα πενήντα χρόνια προσφοράς του στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Μετά την προβολή των δύο «κινηματογραφικών διηγημάτων» του, του απονεμήθηκε ειδικό βραβείο της πόλης, ενώ ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση «βραβείου Ντίνου Κατσουρίδη» για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη του Φεστιβάλ.

Το σημερινό πρόγραμμα προβλέπει αφιέρωμα στον άγνωστο Φινλανδικό Κινηματογράφο, με ταινίες μικρού μήκους και προβολή στο Διαγωνιστικό Τμήμα πέντε ελληνικών ταινιών, των Σταυρούλας Θεοδωράτου, Ηλία Δημητρίου, Αντώνη Σαμουράκη, Κατερίνας Πατρώνη, Γιώργου Σκεύα, και στην ειδική κατηγορία ταινιών χωρίς ελληνικότητα, ταινίες των Γιώργου Χαραλαμπίδη, Μυρτώς Μακρίδη και Εμμανουήλ Οικονόμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ