Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ»

(αφιέρωμα στα 90 χρόνια του ΚΚΕ)

ΜΕ ΧΑΡΑ η στήλη σήμερα θα κινηθεί σ' ένα ιδιαίτερα αγαπητό θέμα από συντρόφους και φίλους. Θέλει να τους πληροφορήσει πως η «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ», το πολύ αγαπημένο περιοδικό της ΕΠΟΝ, το επίσημο όργανο του ΚΣ, τυπώθηκε και ο πρώτος τόμος της κυκλοφορεί. Μπορούν να τον αναζητήσουν όσοι επιθυμούν. Είναι ένας τόμος αφιέρωμα στα 90χρονα του ΚΚΕ που με τα νιάτα της ΕΠΟΝ αντάμωσαν σε μεγάλους, ηρωικούς αγώνες, σε δύσκολες ώρες.

Η ΕΚΔΟΣΗ αυτή περιλαμβάνει σε φωτογραφική ανατύπωση τα φύλλα της «Νέας Γενιάς» από 39 έως 56. Στόχος της «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ» είναι η έκδοση του συνόλου των φύλλων της νόμιμης και παράνομης. Αρκετά φύλλα, κυρίως από την περίοδο της Κατοχής, δεν έγινε κατορθωτό να βρεθούν. Γι' αυτό και δεν ξεκίνησε η έκδοση από το 1ο φύλλο.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» καλεί όποιον διαθέτει φύλλα να επικοινωνήσει μαζί της ώστε να συμβάλει σε μια πλήρη έκδοση όλων των φύλλων της «Νέας Γενιάς».

Ο ΠΡΩΤΟΣ τόμος περιλαμβάνει πρόλογο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σ. Αλέκας Παπαρήγα, του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη, και του δημοσιογράφου Νίκου Καραντηνού, που στα χρόνια εκείνα ήταν αρχισυντάκτης της «Νέας Γενιάς». «Η "Σύγχρονη Εποχή", η ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ προσφέρουν, γράφει η σ. Αλέκα Παπαρήγα, ό,τι καλύτερο ως αφιέρωμα στα 90χρονα του ΚΚΕ, μια πολύτιμη και ανεπανάληπτη έκδοση του κεντρικού δημοσιογραφικού οργάνου της θρυλικής ΕΠΟΝ, της "Νέας Γενιάς". Αποτελεί ένα είδος γέφυρας του χτες και του σήμερα σε μια περίοδο, που αξίζει να θυμόμαστε και να μελετάμε το παρελθόν για να γίνουμε καλύτεροι, μαχητικότεροι και ικανότεροι στο σύγχρονο αγώνα...».

«Η ΕΚΔΟΣΗ αυτή, προσθέτει η σ. Αλέκα Παπαρήγα, εκφράζει την ευγνωμοσύνη στα νιάτα της ΕΠΟΝ για τους αγώνες και τις θυσίες στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση. Ευγνωμοσύνη προς αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, αλλά και προς εκείνους που συνέχισαν απτόητοι τον αγώνα ως ενήλικοι. Προς εκείνους που εξακολουθούν να παλεύουν παλικαρίσια με προμετωπίδα τις αγέραστες ιδέες του ΚΚΕ, του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα».

ΑΥΤΟΣ που διαβάζει τις σελίδες της «Νέας Γενιάς» εκπλήσσεται για την πολυμέρεια και την ποικιλία της ύλης του οργάνου της ΕΠΟΝ σε μια περίοδο που η νεολαία συνολικά είχε ένα σχετικά στενότερο ορίζοντα ενδιαφερόντων, σε σχέση με σήμερα.

Η ΥΛΗ της «Νέας Γενιάς» δίνει ολοζώντανα αντιπροσωπευτικά κομμάτια από το μεγαλειώδη αγώνα κατά του ιταλικού και γερμανικού φασισμού, τις θυσίες και δοκιμασίες που πέρασαν ακόμη και μικρά παιδιά.

ΣΤΟ προλογικό του σημείωμα ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης, γράφει: «...Είναι μια έκδοση απόδειξη για το μέγεθος του ηρωισμού και της πρωτοπόρας δράσης, της δίψας για γνώση και της πολιτιστικής δημιουργίας, της πρωτοβουλίας και της υψηλής αισθητικής που μπορεί να φτάσει ένας νέος άνθρωπος μέσα από το συλλογικό οργανωμένο αγώνα όταν επιλέξει το δρόμο της ανυπακοής...».

Η ΚΝΕ με τη συμβολή της σ' αυτή την πολύτιμη έκδοση θέλει να συμβάλει στη δημιουργία ενός ανατρεπτικού μορφωτικού ρεύματος όχι μόνο στις γραμμές της αλλά συνολικά στη νεολαία. Να φέρει σε επαφή χιλιάδες νέους με την άγνωστη ιστορία του νεολαιίστικου και γενικότερα του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας. Με πράγματα που δε διδάσκονται ούτε πρόκειται να διδαχτούν οι νέοι στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, πράγμα φυσιολογικό γιατί θα ήταν σα να διδάσκει το σύστημα το χαμό του.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ