Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Φυλάκιση 5 χρόνων σε υποστηρικτές της σοβιετικής εξουσίας!

Προωθείται ως τροπολογία στον Ποινικό Κώδικα από το υπουργείο Δικαιοσύνης με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λετονίας τις αμέσως επόμενες μέρες θα καταθέσει στο Σέιμ, στο Κοινοβούλιο της χώρας, νέες τροπολογίες για τον Ποινικό Κώδικα, στις οποίες προβλέπεται η δίωξη σε όσους τοποθετηθούν εγκωμιαστικά για τη σοβιετική εξουσία...

Μάλιστα το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει πως οι σχετικές τροπολογίες γίνονται στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για ποινική τιμωρία όσων τοποθετούνται ανοιχτά υπέρ του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και υποστηρίζουν «εγκλήματα, που έχουν χαρακτηριστεί ως γενοκτονία». Οι αρχές της Λετονίας, με βάση τη σχετική κατεύθυνση στους κόλπους της ΕΕ, ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν έτσι τη νομοθεσία τους, ώστε να τιμωρούνται και όσοι στηρίζουν τη σοβιετική εξουσία, καθώς και όσοι θεωρούν πως η Λετονία εθελοντικά εντάχθηκε στη σύνθεση της ΕΣΣΔ και δεν υπήρξε «κατοχή» της, όπως υποστηρίζουν οι αντικομμουνιστικές δυνάμεις που αναρριχήθηκαν στην εξουσία μετά το 1991. Η ποινή φυλάκισης που θα προβλέπεται για όσους αρνούνται δημόσια τη «σοβιετική κατοχή» θα είναι τα 5 χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με τη λετονική εφημερίδα «Βέστι», εάν περάσουν οι συγκεκριμένες τροπολογίες, το 60% των κατοίκων της χώρας, που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, υποστηρίζουν πως για τους εργαζόμενους «επί σοβιετικής εξουσίας υπήρχε καλύτερη κατάσταση και πολλές κοινωνικές εγγυήσεις», κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι.

Να σημειωθεί πως στις αρχές του 2007 το Σέιμ είχε απορρίψει ανάλογο νομοθετικό έκτρωμα, που είχε καταθέσει το ακροδεξιό κόμμα «Πατρίδα κι Ελευθερία».

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ της χώρας, ο Αλεξάντρ Γκόλουμποφ, αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας και βουλευτής του Σέιμ, κατήγγειλε τη νέα προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης να επαναφέρει με άλλον τρόπο την καταδίκη όσων υποστηρίζουν τη σοβιετική εξουσία. «Περίμενα πως οι εθνικιστές δε θα ηρεμήσουν και κάτι θα σκεφτούν για να τιμωρήσουν όσους έχουν διαφορετική αντίληψη για την Ιστορία. Οχι τυχαία έρχονται αυτές οι τροπολογίες από το υπουργείο στο οποίο ηγείται στέλεχος του κόμματος "Πατρίδα κι Ελευθερία", προσπαθώντας να συνδέσει τη λέξη "κατοχή" με αυτήν της "γενοκτονίας"», δήλωσε ο Αλ. Γκόλουμποφ, που να σημειωθεί ότι αρκετές φορές και από το βήμα του Σέιμ έχει υπερασπιστεί την ΕΣΣΔ κι έχει καταρρίψει τους ισχυρισμούς περί «σοβιετικής κατοχής».

Η προσπάθεια των αντικομμουνιστικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής, πέρα από την ηρωοποίηση των ντόπιων «λεγεώνων των Ες-Ες», γίνεται πλέον όλο και πιο επιθετική, προσπαθώντας τώρα όχι μόνον να σβήσουν κάθε θετική ανάμνηση από τα σοβιετικά χρόνια, αλλά ακόμα και να ποινικοποιήσουν τη διαφορετική αποτίμηση της Ιστορίας. Αυτή είναι η «δημοκρατία» που οικοδομείται στη Βαλτική, με τις «πλάτες» της ΕΕ.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org