Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Μέταλλο και πολύχρωμες ψηφίδες

«Η ηχώ των νομισμάτων»
«Η ηχώ των νομισμάτων»
Εμπνευσμένη από τις φυσιοκρατικές παραστάσεις των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, είναι η έκθεση της γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη, που φιλοξενείται στον κήπο του ανακαινισμένου Νομισματικού Μουσείου, στο κέντρο της Αθήνας. Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση εντάσσεται στην προσπάθεια του Μουσείου «να διατηρήσει την επαφή του με το σύγχρονο καλλιτεχνικό κόσμο» και να αποτελέσει «χώρο φιλοξενίας, αλλά και έμπνευσης» των δημιουργών.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που η Αφ. Λίτη, καλλιτέχνης με σημαντική πορεία στη νεοελληνική γλυπτική, παρουσιάζει τη δουλιά της στο χώρο ενός μουσείου, αναπτύσσοντας μια ζωντανή και πολυσήμαντη σχέση με αυτό. Προηγήθηκαν τα Βυζαντινά Μουσεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο κ.ά. «Τα εικονογραφικά μοτίβα των αρχαίων νομισμάτων, όπως το δελφίνι, το στάχυ, η ελιά, ο κόκορας, το όστρακο», σημειώνει στον καλαίσθητο κατάλογο η επιμελήτρια της έκθεσης Αφροδίτη Κούρια, «βρήκαν αρμονικά τη θέση τους μέσα στο γλυπτικό σύμπαν της Λίτη, ενώ παράλληλα το μικροπεριβάλλον το οποίο κάποτε δημιουργούν με τη συσπείρωσή τους παραπέμπει στους αρχαίους "θησαυρούς", τα σύνολα νομισμάτων που βρέθηκαν μαζί».

Μέταλλο και πολύχρωμες ψηφίδες δίνουν «σάρκα και οστά» σε πουλιά, ερπετά, έντομα και ζώα, τα οποία μετουσιώθηκαν σε αυθύπαρκτα όντα του κόσμου της δημιουργού. Σε κάποιες περιπτώσεις, η Αφ. Λίτη, χρησιμοποιεί και τον καθρέφτη «στοιχείο της αντανάκλασης, του αντικατοπτρισμού με καθοριστική τη συνέργεια του φωτός».

«Η γλύπτρια εστίασε στα σύμβολα των πόλεων, της αγροτικής ζωής, των θεών προστατών, που συμπυκνώνονται και αποτυπώνονται στη μικρή επιφάνεια των νομισμάτων. Εμπνευσμένη από την αρχαία τέχνη επαναπραγματεύεται τα φυσιοκρατικά θέματά της μέσα από ένα νέο πρίσμα», σημειώνει η διευθύντρια του Μουσείου, Δέσποινα Ευγενίδου. Η δημιουργός με γνώση και ευαισθησία, «αρδεύει» όπως επισημαίνει η Αφ. Κούρια «από ένα ευρύ διαχρονικό ορίζοντα μορφών, τεχνικών και υλικών με το πολιτισμικό και εκφραστικό φορτίο τους. Αυτό επαληθεύεται και στις εμβληματικές γυναικείες φιγούρες της, που επίσης συνδέονται με τα στοιχεία του φυσικού κόσμου και τους συμβολισμούς τους...». Διάρκεια έως 31/12.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org