Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Στο έλεος των πλημμυρών η χώρα...

Οι θάνατοι και οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Κακοτεχνίες στον Κηφισό. Το έργο, που στοίχισε 100 δισ. δραχμές στον ελληνικό λαό, κινδυνεύει να πλημμυρίσει τις γύρω περιοχές
Κακοτεχνίες στον Κηφισό. Το έργο, που στοίχισε 100 δισ. δραχμές στον ελληνικό λαό, κινδυνεύει να πλημμυρίσει τις γύρω περιοχές
Η έλλειψη, ακόμη και της στοιχειώδους, αντιπλημμυρικής θωράκισης στη χώρα, έχει ως αποτέλεσμα με τις πρώτες βροχές, στις αρχές κάθε φθινοπώρου, να έρχονται και οι πρώτες πλημμύρες. Με ευθύνη των κυβερνήσεων - τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα - τα όποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν πραγματοποιηθεί, είναι όχι μόνο ελάχιστα, μα και αποσπασματικά.

Η κατάσταση οξύνεται ακόμη περισσότερο, στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Παράλληλα, η στάθμη του Εβρου ανεβαίνει όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών να κινδυνεύουν, για μια ακόμη χρονιά.

Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και ολόκληρη η χώρα, είναι επί της ουσίας ανοχύρωτη. Ομως, τα έργα δε γίνονται, όχι γιατί κοστίζουν, αλλά διότι η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει άλλες προτεραιότητες.

* * *

Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, όμως, δεν είναι μόνο τα απαραίτητα έργα που δεν έγιναν, αλλά η συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Οι θάνατοι και οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής αυτής που υποτάσσει τη ζωή και το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ:

  • Προώθησαν και προωθούν την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων. Επεκτάσεις, που γίνονται χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Οι όποιοι, ελάχιστοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, ελεύθεροι χώροι καταπατούνται από μεγαλοεργολάβους, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.
  • Επέτρεψαν και στη συνέχεια νομιμοποίησαν την κάλυψη των ρεμάτων και το κτίσιμο σε αυτά.
  • Νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση.
  • Νομοθετούν επιπλέον δασοκτόνα νομοθεσία με την καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 το 2001 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), αλλά και την επικείμενη νέα αναθεώρηση, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Εμπορευματοποίηση της γης

Οι πλημμύρες στον Εβρο επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν υλοποιήσει επί της ουσίας κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας

Motion Team

Οι πλημμύρες στον Εβρο επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν υλοποιήσει επί της ουσίας κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας
Τα όσα συμβαίνουν στη χώρα, στο επίπεδο της αντιπλημμυρικής θωράκισης, είναι ενδεικτικά. Τα ρέματα, μπαζώνονται το ένα μετά το άλλο. Ποτάμια, που αποτελούν τη φυσική απόληξη των νερών στη θάλασσα, χτίζονται. Οι μελέτες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, είναι σε πολλές περιπτώσεις ξεπερασμένες. Τα λεγόμενα «μεγάλα έργα» δεν είναι ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η συνολική πολιτική εκποίησης των ελεύθερων χώρων, εξαφάνισης των δασών και προώθησης της αυθαίρετης δόμησης που έχει ως επακόλουθο να μεγαλώνει η τσιμεντοποιημένη επιφάνεια, το αποτέλεσμα είναι στα μεγάλα αστικά αστικά κέντρα - π.χ. Αττική - να έχουν τετραπλασιαστεί οι ποσότητες του νερού που πρέπει να διοχετευτούν στους τελικούς αποδέκτες. Ετσι, ενώ παλιότερα το 80% του νερού της βροχής πήγαινε στο νερό και το 20% στη θάλασσα, τώρα τα ποσοστά αυτά έχουν αντιστραφεί. Στην πράξη, η συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί και στις πλημμύρες.

Μπαζωμένα ρέματα, ξεπερασμένες μελέτες

Τα παραδείγματα είναι πια αμέτρητα, σε όλη τη χώρα. Τα όσα συμβαίνουν την τελευταία περίοδο, δείχνουν τη «γύμνια» μιας ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Λεκανοπέδιο Αττικής: Ο Κηφισός, σύμφωνα με ελέγχους της ίδιας της Νομαρχίας Πειραιά, κινδυνεύει με υπερχείλιση. Τούτο συμβαίνει, διότι στην κοίτη του, υπάρχουν εγκαταλειμμένες λαμαρίνες, που δυσκολεύουν την απορροή των υδάτων. Το γεγονός αυτό είχε τονίσει το ΚΚΕ, επανειλημμένα, με Ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ το θέμα είχε αποκαλύψει ο «Ρ», από τον Οκτώβρη του... 2005! Ο Κηφισός έχει κατασκευαστεί με μελέτες του... 1972 και το έργο στοίχισε στον ελληνικό λαό το ποσό των 100 δισ. δραχμών.

Δυτική Αττική: Το ρέμα της Εσχατιάς, που διασχίζει τους περισσότερους δήμους της περιοχής, παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του μπαζωμένο. Η Μάνδρα, είναι χτισμένη πάνω σε ρέματα. Η πόλη αυτή μαζί με την Ελευσίνα δε διαθέτουν αγωγούς όμβριων υδάτων.

Ανατολική Αττική: Κατά το 90% είναι ανοχύρωτη. Πέρα από κάποια μικροέργα που έχουν γίνει, τα τρία μεγάλα ρέματα της περιοχής (Μέγα Ρέμα, Ερασίνος και Εσχατιάς) παραμένουν χωρίς καμιά διευθέτηση.

Εργα «στα χαρτιά»

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. Είναι ενδεικτικό ότι το ΤΕΕ είχε προτείνει, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, 10 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας άμεσης προτεραιότητας, τα οποία όμως έμειναν στα χαρτιά, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. Για την εκτέλεση των έργων αυτών, απαιτούνταν το ποσό των 59 εκατ. ευρώ.

Αυτό το παράδειγμα, γίνεται ακόμη σημαντικότερο, από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνεχώς υπόσχονται αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία ουδέποτε πραγματοποιούνται. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2002 στον Κηφισό, παρουσίασε - μέσω της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου - το πρόγραμμα των απαραίτητων εργασιών για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής. Ορίστηκε χρονικός ορίζοντας το 2008 και κόστος 800 δισ. δραχμές. Διευθετήθηκε μόνο το ρέμα του Αγ. Ιωάννη, στη «Χαλυβουργική».

Πριν από τις μεγάλες πυρκαγιές του Ιούνη, στην Πάρνηθα, το κόστος των απαραίτητων αντιπλημμυρικών για τη συνολική προστασία της Αττικής, υπολογιζόταν περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 2005, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με κυβέρνηση ΝΔ, Γ. Σουφλιάς, είχε δεσμευτεί ότι θα παρουσίαζε - άλλο ένα - ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα...

Ενδεικτικό της πολιτικής που ακολουθεί για το συγκεκριμένο τομέα η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ότι ως αντιπλημμυρικά έργα, στο Δ' ΚΠΣ, έχουν προταθεί μόνο η διευθέτηση της λεκάνης απορροής Ραφήνας, Ερασίνου και η διευθέτηση των ρεμάτων Εσχατιάς και Ποδονίφτη. Και αυτό όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει να διαχειριστεί για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, κονδύλια ύψους 18 δισ. ευρώ. Ομως, τα 13,7 δισ. ευρώ, από αυτά, θα διατεθούν για την κατασκευή των λεγόμενων «μεγάλων έργων»...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org