Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Μοχλός πίεσης στα χέρια των Αμερικανών

Συνάντηση με την Κοντολίζα Ράις θα έχει την ερχόμενη βδομάδα η Ντόρα Μπακογιάννη

Υποστήριξη χωρίς αντίκρισμα και σημασία για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ έλαβε χτες από τη ρουμανική κυβέρνηση η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την επίσκεψή της στη Ρουμανία.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να «παίζει» με το πρόβλημα του ονόματος, κρατώντας ανοιχτή την υπόθεση για να τη χρησιμοποιεί σαν μοχλό πίεσης έναντι της Αθήνας και των Σκοπίων. Χτες η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ζήτησε από τα Σκόπια να κάνουν κάθε τι δυνατό για να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας. Λίγες μέρες πριν, ο Αμερικανός υφυπουργός Ν. Μπερνς είχε υπογραμμίσει ότι η χώρα είναι αντίθετη με την άσκηση βέτο από την Ελλάδα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Χτες, πάντως, από το υπουργείο Εξωτερικών έλεγαν ότι έτυχαν «θερμής υποδοχής» οι ελληνικές θέσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ως θεμελιώδους κριτηρίου καλής γειτονίας για την ενταξιακή προοπτική της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι.

«Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν βασική προϋπόθεση για μια πραγματική συμμαχία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Αντριαν Τσορογιάνου, μετά τη συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση. «Να είναι ξεκάθαρο, ως χώρα - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ως διοργανωτής της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι σημαντικές», πρόσθεσε αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει τον Απρίλη στο Βουκουρέστι και κατά την οποία η ΠΓΔΜ θα επιθυμούσε να λάβει πρόσκληση ένταξης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό της, τόνισε ότι «για μας, η ονομασία αποτελεί προτεραιότητα, έχουμε κατ' επανάληψη δείξει την καλή μας πρόθεση και περιμένουμε από τα Σκόπια να διανύσουν το άλλο μισό της διαδρομής, για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει πάρα πολύ».

Πέραν αυτών, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν εκτενώς για το Κόσσοβο, «ένα πρόβλημα στην καρδιά της Ευρώπης, η σταθερότητα του οποίου μας αφορά όλους», όπως είπε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση περί μη μονομερών δράσεων. Στηρίζουμε την τρόικα, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει λόγο τώρα και θα έχει και στο μέλλον.

Οι Αμερικάνοι

Οι θετικές τοποθετήσεις της Ρουμανίας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πάντως, δεν ανακουφίζουν την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει την αμερικανική στάση. Ειδικότερα, αυτό που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, είναι αν τελικά θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσιγκτον, τελικά, δε θα προωθήσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μέσα στο 2008, αλλά θα μεταφέρει τις σχετικές συζητήσεις για ένα χρόνο αργότερα. Περισσότερες πληροφορίες για τις αμερικανικές προθέσεις, ενδεχομένως, θα έχει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, που θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει την Κοντολίζα Ράις στο Μέριλαντ των ΗΠΑ την προσεχή Δευτέρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντηρούν τη βολική ονοματολογία(2009-12-08 00:00:00.0)
Συνέχεια της έντασης(2009-03-31 00:00:00.0)
Μιλούν για βήματα προς λύση εν μέσω ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων(2008-07-24 00:00:00.0)
Ηρθε, είδε... έφυγε ο Νίμιτς(2008-06-27 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο Μ. Μπράιζα(2008-04-10 00:00:00.0)
Μπρος γκρεμός...(2008-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ