Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
«Πνίγηκαν» 130.000 στρέμματα

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους αγρότες που βλέπουν για τρίτη συνεχή χρονιά να πλημμυρίζουν τα χωράφια τους

Αυτή ήταν η κατάσταση προχτές στο Πύθιο

Motion Team

Αυτή ήταν η κατάσταση προχτές στο Πύθιο
Μπορεί να μειώθηκαν οι ποσότητες νερού που εισέρχονται μέσω του ποταμού Αρδα από τη Βουλγαρία, αλλά η κατάσταση στον ποταμό δε βελτιώνεται. Μέχρι και χτες το απόγευμα, περισσότερα από 130.000 στρέμματα είχαν πλημμυρίσει στο Βόρειο Εβρο, από το Διδυμότειχο μέχρι τη Νέα Βύσσα και το Τρίγωνο. Η αγωνία πλέον αυξάνεται και για το νότιο τμήμα του Εβρου, όπου εκβάλλει ο ποταμός.

Στις πληγείσες περιοχές, στο Τρίγωνο του Εβρου, περιόδευσε χτες κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τα μέλη της ΚΕ Σ. Βλησίδου, Δ. Κρεωνά και τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου Δ. Κουκοράβα. Οπως κατήγγειλε η Δημοτική αρχή, οι χείμαρροι δεν έχουν καθαριστεί, αφού οι εργολαβίες δόθηκαν με καθυστέρηση. Ενώ και το έργο αποκατάστασης του πέλματος της γέφυρας Κομάρων (είχε υποστεί ζημιές από τις προηγούμενες πλημμύρες), ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και φυσικά διακόπηκε, από τις νέες πλημμύρες.

Χτες το πρωί, έσπασε σε τρία σημεία το ανάχωμα στην περιοχή της Σαγήνης (ωοειδές) του Δήμου Ορεστιάδας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν, 80.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων. Από τη θραύση αναχωμάτων έχουν πλημμυρίσει επίσης 10.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, στο Πραγγί και τους Πετράδες του Δήμου Διδυμοτείχου.

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους αγρότες, που βλέπουν για τρίτη συνεχή χρονιά να πλημμυρίζουν τα χωράφια τους. Οι κάτοικοι των παρέβριων περιοχών (Λάβαρα, Ψαθάδες, κ.ά.) βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περίπτωση που τα νερά απειλήσουν τους οικισμούς.

Τρόμος και φόβος όλων, τι θα αντιμετωπίσουν από το Γενάρη μέχρι και την άνοιξη, τότε που και οι βροχοπτώσεις είναι περισσότερο έντονες και συχνότερες και αρχίζουν να λιώνουν και τα χιόνια, με αποτέλεσμα οι ποσότητες των υδάτων να πολλαπλασιάζονται. «Τώρα - λένε οι κάτοικοι - είμαστε ακόμη στην αρχή του χειμώνα. Τα χωράφια ακόμη έχουν αυξημένη δυνατότητα συγκράτησης των νερών. Φανταστείτε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες».

Από τη Διεύθυνση Υγείας πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι πόσιμου νερού σε παρέβρια Δημοτικά Διαμερίσματα, προκειμένου έγκαιρα, αν προκύψει πρόβλημα ποιότητας, να σταματήσει η υδροδότηση. Κάτοικοι, κτηνοτρόφοι, γεωργοί, κυνηγοί και αλιείς, των παρέβριων περιοχών καλούνται να μην πλησιάζουν τον ποταμό Εβρο και τα αναχώματά του. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η Νομαρχία Εβρου «χρηματοδοτείται με τα απαραίτητα ποσά για την προμήθεια ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους του Β. Εβρου που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες».

Χτες, ο ΟΣΕ ανακοίνωσε τη διακοπή της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών μεταξύ Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης - Κωνσταντινούπολης. Η στάθμη των υδάτων στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου, - όριο συναγερμού 5,70 μ. - χτες το πρωί έφτασε στα 6,80 μ. ενώ το απόγευμα μειώθηκε στα 6.60μ. Στον Αρδα, συνεχίστηκε και χτες η πτώση της στάθμης, έτσι το πρωί ήταν 4,80 μ. - στο όριο επιφυλακής - ενώ το απόγευμα έφτασε στα 3.70 μ. Στο Πέταλο η στάθμη των υδάτων έφτασε στα 5,15 μ. με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ. και όριο συναγερμού τα 6 μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ