Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ WADA
«Αλλαξε ο Μανωλιός... »

Με τις «βυζαντινές ίντριγκες» γύρω από τις εκλογές του νέου προέδρου να κυριαρχούν και αποφεύγοντας για άλλη μια φορά να μελετηθεί το φαινόμενο της χρήσης αναβολικών σε σχέση με το σημερινό κατεστημένο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που επιβάλει τις λογικές του κέρδους από την επιτυχία διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο το συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπιγκ (WADA) της ΔΟΕ.

Στόχος του συνεδρίου (θεωρητικά τουλάχιστον) ήταν η ψήφιση του νέου πλαισίου καταπολέμησης της χρήσης αναβολικών στον αθλητισμό, ωστόσο ακόμα και αυτό πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφού η εύρεση διαδόχου του Ντικ Πάουντ (η θητεία του λήγει στο τέλος του χρόνου) ήταν το έναυσμα για εσωτερικές διαφωνίες. Νέος πρόεδρος τελικά εκλέχθηκε ο Αυστραλός πρώην υπουργός οικονομικών στη χώρα του, Τζον Φαχέι, αφού προηγουμένως είχε εξελιχθεί ένα γενικότερο μπάχαλο, με τους Ευρωπαίους να αντιδρούν στην υποψηφιότητα (αφού ήθελαν αυτή τη φορά ο πρόεδρος να είναι από τη Γηραιά ήπειρο). Την τελευταία στιγμή προτάθηκε η υποψηφιότητα του Γάλλου πρώην αθλητή και ολυμπιονίκη στα 110μ εμπόδια Γκι Ντρι (στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για διαφθορά), κάτι που δε δέχτηκε ο Πάουντ (η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είχε λήξει στις 20 Σεπτέμβρη) και έτσι ο Φαχέι είναι πλέον ο νέος πρόεδρος.

Οσο για τις συζητήσεις και το καινούριο πλαίσιο καταπολέμησης του ντόπινγκ, τα πράγματα δεν περιείχαν εκπλήξεις όσον αφορά την ουσία, αφού οι λογικές ότι έχουμε να κάνουμε με άσχημα περιστατικά και εφαρμογή των αυστηρότερων ποινών για τους... κακούς που συλλαμβάνονται ήταν αυτές που κυριάρχησαν. Μάλιστα στο τελευταίο ζήτημα θα υπάρξουν και οι περισσότερες αλλαγές με το νέο κώδικα. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της WADA το «κάρφωμα» είναι πλέον ο νέος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στον κώδικα που θα έχει ισχύ από την 1/1/2009 εάν ένας αθλητής δώσει αξιόπιστες πληροφορίες στις αρχές που θα έχουν αποτέλεσμα να αποκαλύψουν την παράβαση ντόπινγκ ή τη βοήθεια στο να υπάρξουν στοιχεία στην υπάρχουσα υποψία τότε η ποινή του μπορεί να μειωθεί ως και 75%. Ακόμη, αν κάποιος ομολογήσει πριν κατηγορηθεί για παράβαση των κανονισμών θα δέχεται τη μισή ποινή από την προβλεπόμενη. Μια άλλη σημαντική τροποποίηση είναι η πρόβλεψη τετραετούς ποινής για σοβαρά παραπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν συμμετοχή ενός αθλητή σε μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ, χρήση κοκτέιλ ουσιών ή χρήση ουσίας πολλές φορές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ