Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Επικυρώνεται η νέα καλπονοθεία

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής εγκρίνεται ο νέος εκλογικός νόμος, που ενισχύει ακόμα περισσότερο το πρώτο κόμμα στο όνομα της αντιμετώπισης της «ακυβερνησίας»

Την καλπονοθευτική τροποποίηση του εκλογικού νόμου επικυρώνει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για διάλογο με το ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή σε δεύτερη φάση μιας παραλλαγής του «γερμανικού μοντέλου».

Σε μια στιγμή που ο δικομματισμός δέχεται ισχυρά χτυπήματα και αμφισβητείται έντονα από τις λαϊκές μάζες, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να «αναδιατάξουν» και θωρακίσουν το πολιτικό σύστημα χρησιμοποιώντας το εργαλείο του εκλογικού νόμου. Δε θεωρείται τυχαίο ότι μαζί με τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες γκάλοπ που «πριμοδοτούν» τη συγκρότηση «κυβερνήσεων συνεργασίας».

Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του πρώτου κόμματος, αλλά την ίδια στιγμή κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (Σουφλιάς, Μπακογιάννη) «φλερτάρουν» με την υιοθέτηση του «γερμανικό μοντέλου» σε μια «δεύτερη φάση».

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου παραπέμποντας στις σημερινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα εκλογικό σύστημα που θα αυξάνει το «μπόνους» στο πρώτο κόμμα από 40 σε 50 έδρες, στο όνομα της αντιμετώπισης της «ακυβερνησίας», ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να αποσαφηνίζει ότι το «μπόνους» αυτό δε δίνεται όταν πρόκειται για συνασπισμούς κομμάτων.

Τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα της τροποποίησης του εκλογικού νόμου επιβεβαίωσε ο Λ. Ζαγορίτης, δηλώνοντας ότι «ο εκλογικός νόμος πρέπει να δίνει - και θα δίνει - τα περιθώρια στο πρώτο κόμμα να έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, χωρίς να αλλοιώνεται η αναλογικότητα της εκπροσωπήσεως των άλλων κομμάτων». Ο στόχος, σύμφωνα με τον γραμματέα της ΚΕ, είναι ότι «δεν πρέπει να υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας». Ταυτόχρονα, όμως, απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς το «γερμανικό μοντέλο» γιατί, όπως είπε, «με το γερμανικό εκλογικό σύστημα απαιτούνται ποσοστά της τάξεως του 47%, 48% και πάνω για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση». Ειρωνεύτηκε μάλιστα την κίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που εξήγγειλε τη συγκρότηση επιτροπής για τον εκλογικό νόμο, σχολιάζοντας: «Δεν ξέρω αν ο κ. Παπανδρέου, αν στο ΠΑΣΟΚ το συνειδητοποίησαν αυτό και γι' αυτό συγκρότησαν, τώρα, επιτροπή προκειμένου να μελετήσουν νέο εκλογικό σύστημα και να κάνουν πρόταση».

Πάντως, υπέρ του «γερμανικού μοντέλου» τάχθηκε εκ νέου χτες ο Γ. Σουφλιάς, καυχώμενος μάλιστα ότι «το υποστηρίζει από το 1994» και είναι ο πρώτος που το υποστήριξε. Είπε ότι αυτό το σύστημα «πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα», αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι επειδή είναι μέλος της κυβέρνησης «θα ακολουθήσει και θα υποστηρίξει αυτό που θα αποφασίσει η κυβέρνηση». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντ. Μπακογιάννη, που τάχθηκε χτες υπέρ ενός διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, «μέρος της οποίας θα είναι και ένας εκλογικός νόμος με πάγια χαρακτηριστικά, όπως το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο». Ο διάλογος αυτός, σύμφωνα με την ΥΠΕΞ, θα περιλαμβάνει τρεις άξονες: Τη διοικητική διάρθρωση, τον εκλογικό νόμο και το αναπτυξιακό μοντέλο και έχει ορίζοντα το 2015.

Με τη «βούλα» των γκάλοπ

Την ίδια στιγμή, σε γκάλοπ της VPRC για λογαριασμό της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» από τη μια καταγράφεται η συνεχιζόμενη φθορά και αναξιοπιστία του δικομματισμού, ενώ από την άλλη «λανσάρονται» ως εναλλακτική λύση οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Ειδικότερα, στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας», ...πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το «καμία» με 39%, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει το 31% και το ΠΑΣΟΚ 22%.

Επίσης, στο ερώτημα «θέλετε ισχυρές κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας και αναλογικό νόμο;», το 58% απαντά κυβερνήσεις συνεργασίας και το 31% ισχυρές κυβερνήσεις. Το 64% πάντως έχει αρνητική γνώμη για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ