Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Με τη «σφραγίδα» των ΗΠΑ
  • Η παρουσία και η απροκάλυπτη παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας στην τελετή των εγκαινίων επιβεβαίωσαν ότι οξύνεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των αγωγών μεταφοράς ενέργειας
  • Ανούσια θριαμβολογία από τον Κ. Καραμανλή

Η παρουσία και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας «σημάδεψαν» τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για τον έλεγχο των αγωγών μεταφοράς ενέργειας.

Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα κατά τη διάρκεια της φιέστας, που έγινε προχτές το μεσημέρι στην τουρκική πλευρά του Εβρου, ο Σάμιουελ Μπόντμαν ξεκαθάρισε ότι η κατασκευή του αγωγού είναι ενταγμένη στα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας πρέπει να γίνουν οι βασικοί προμηθευτές της Ευρώπης», είπε ο Αμερικανός υπουργός προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, κάνοντας μάλιστα ονομαστική αναφορά σε Τουρκμενιστάν και Καζαχστάν. Γενικότερα χαρακτήρισε την κατασκευή του αγωγού «εξέλιξη που χτίζει μια κρίσιμη νέα ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης», ενώ συνεχάρη τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη συνεργασία στην υλοποίηση του έργου. Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του κάλεσε την ΕΕ «να ανοίξει τις αγορές φυσικού αερίου στον ανταγωνισμό». Μάλιστα, κάλεσε τους παριστάμενους ηγέτες (της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν) να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ισχυρού συνασπισμού εταίρων για να γίνει η Κεντρική Ασία (όπου κυριαρχούν οι αμερικανικές πολυεθνικές) βασικός ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης, εννοείται σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Παρά την προσπάθεια που έγινε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να κρατήσει τάχα αποστάσεις από την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας, ωστόσο ο Θ. Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε χτες να εξηγήσει την παρουσία του δήλωσε ότι «υπήρχε πρόσκληση και η έλευσή του είναι ευπρόσδεκτη».

Η θριαμβολογία και οι βαρύγδουπες διακηρύξεις περί «μετατροπής της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό δίαυλο» κυριάρχησαν στην ομιλία του Κ. Καραμανλή, δίχως όμως να αναφέρει συγκεκριμένα οφέλη που θα προκύψουν για το λαό. Υποστήριξε ακόμα ότι «ο αγωγός αυτός προσθέτει ενέργεια, όχι μόνο για την ανάπτυξη, αλλά και για τη σύσφιγξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επενεργεί ευεργετικά στις μεταξύ μας σχέσεις. Αναδεικνύει τις δύο χώρες σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την Κεντρική Ευρώπη». Ανέδειξε ως σημαντικό ζήτημα ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία θα μπορούν, στο άμεσο μέλλον, να συνεισφέρουν από κοινού στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, και μάλιστα σε μια εποχή που η συμβολή αυτή έχει ιδιαίτερη κρισιμότητα».

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «μεγάλη στιγμή» για τις δυο χώρες την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, ο οποίος, όπως είπε, θα αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Ανέφερε επίσης ότι επόμενο μεγάλο έργο θα αποτελέσει η διασύνδεση, τον Αύγουστο, των δικτύων ηλεκτροδότησης των δυο χωρών.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική και τουρκική πλευρά για τη συνεργασία, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του μπορεί να καλύψει σε φυσικό αέριο τις ανάγκες για τη λειτουργία του αγωγού καθώς, όπως είπε, έχει αποδεδειγμένα δύο τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Αγωγός made in USA

Ο ελληνοτουρκικός αγωγός, συνολικού μήκους 285 χιλιομέτρων, αρχίζει από το Καρατσάμπεϊ της Τουρκίας και φτάνει έως την Κομοτηνή - 200 χιλιόμετρα στο τουρκικό έδαφος και 85 στο ελληνικό - μεταφέροντας φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα, που ελέγχεται από αμερικανικές εταιρείες. Προβλέπεται η επέκτασή του στο ελληνικό έδαφος έως την περιοχή της Ηγουμενίτσας και από εκεί, υποθαλάσσια πλέον, θα καταλήξει στο Οτράντο της Ιταλίας για να αποτελέσει το νευραλγικό νότιο δακτύλιο τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών αγορών με φυσικό αέριο από την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας. Για το 2007 και 2008 προβλέπεται ο εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς με 750.000.000 κυβικά μέτρα αερίου, ενώ με την ολοκλήρωσή του, το 2012, θα φτάνουν στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή ετοιμάζεται νέος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου καθαρά ρωσικών συμφερόντων. Πρόκειται για τον επονομαζόμενο «Σάουθ Στριμ», που θα ξεκινάει από τη Ρωσία, θα περνάει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία και θα καταλήγει και αυτός στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε Ιταλία και Δυτ. Ευρώπη.

Συναντήσεις Καραμανλή με Ερντογάν και Αλίγιεφ

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, όπως συμφώνησαν οι Κ. Καραμανλής και Τ. Ερντογάν κατά την εικοσάλεπτη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου. Οπως έγινε γνωστό, η ακριβής ημερομηνία και οι λεπτομέρειες της επίσκεψης θα καθοριστούν διά της διπλωματικής οδού. Στο μεταξύ, στις 3 του Δεκέμβρη πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για διμερή θέματα, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ενώ υπογράμμισαν τη σημασία της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε επίσης και ολιγόλεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχμέτ Αλίγιεφ, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν θέματα που αφορούν στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό, οικονομικό και εμπορικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ