Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αλήθεια για τα ψηφιακά

Η διαστρέβλωση, τα παπαγαλάκια και ποιους εξυπηρετούν

Απίστευτης σύλληψης ήταν τα όσα ακούσαμε στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες, διά στόματος πρώην υπουργού, βουλευτή της ΝΔ, σχετικά με τα διαπλεκόμενα. Οι αναφορές του Γ. Κεφαλογιάννη στο θέμα των παλαιότερων προμηθειών ψηφιακού υλικού από τον ΟΤΕ, εξέπληξαν λόγω της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, την οποία ο ίδιος γνωρίζει καλά. Αλήθεια ποια η σκοπιμότητα αυτής της ταχτικής; Παράλληλα, έδωσαν λαβή σε πολλούς για να προβάλουν ίδιες απόψεις και να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, ανατέθηκε έργο στον Σ. Κόκκαλη. Η ανάθεση έγινε - δήθεν - χαριστικά, με τη συμφωνία των τότε τριών πολιτικών αρχηγών που στήριζαν την Οικουμενική Ζολώτα.

Η διαστρέβλωση είναι εξόφθαλμη, με βάση τα πραγματικά τότε γεγονότα. Γι' αυτήν την υπόθεση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ από το Μάη 1996 σημείωνε ότι «στην περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης, η τότε πολιτική συμφωνία αφορούσε επέκταση υφιστάμενης σύμβασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγοντα αναπτυξιακά προβλήματα του τότε δημόσιου ΟΤΕ, με παράλληλη ισχύ νέων συμβατικών όρων που διασφάλιζαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα του Οργανισμού».

Ομως, σήμερα κάποιοι παπαγαλίζουν. Ισως ποντάρουν στο γεγονός ότι τα γεγονότα έχουν λησμονηθεί, άρα μπορεί να «πιάσει» η τέτοια προπαγάνδα. Ετσι, εξυπηρετούν τα διαπλεκόμενα, αναπαράγοντας διαστρεβλωμένες ειδήσεις για τη διαπλοκή, την ουσία της και τις αιτίες που την αναπαράγουν. Κάπου σκοπεύουν συνειδητά. Το «έλα μωρέ, δε γίνεται τίποτα», γίνεται προσπάθεια να γίνει συνείδηση.

Και τους σπιλώνουν όλους: «Ολοι διαπλέκονται. Ελπίδα δεν υπάρχει. Και το ΚΚΕ, (μήπως γι' αυτό ανασκάλεψαν αυτή την υπόθεση και μ' αυτό τον τρόπο;). Ετσι προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, για την ουσία των λεγόμενων διαπλεκομένων. Να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα διαπλεκόμενα και που επιβάλουν οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας, προς όφελός των συμφερόντων της.

Η αλήθεια είναι διαφορετική και η αποκάλυψή της συμβάλλει στην αντίσταση στα διαπλεκόμενα και στην πολιτική που τα υπηρετεί. Γι' αυτό, και σήμερα, δημοσιεύουμε τα πραγματικά γεγονότα για τα ψηφιακά.

Συγκεκριμένα:

Η υπόθεση της ψηφιακής τεχνολογίας ξεκινά το 1977. Η κυβέρνηση της ΝΔ ιδρύει την «Ελληνική Βιομηχανία Ηλεκτρονικών» (ΕΛΒΗΛ), θυγατρική του ΟΤΕ. Στόχος, η εισαγωγή της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την παραγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το Σεπτέμβρη 1986, και με εισήγηση της Βάσως Παπανδρέου, ως υφυπουργού Βιομηχανίας, το Κυβερνητικό Συμβούλιο αποφασίζει την « επιλογή δύο συστημάτων ψηφιακών τηλεφωνικών κέντρων του AXE - 10 της ΕΡΙΚΣΟΝ και του EWSD της ΖΗΜΕΝΣ». Ετσι, η ΕΛΒΗΛ από παραγωγός μετατρέπεται σε μεσάζοντα, που θα μοιράζει τις δουλιές στις ιδιωτικές εταιρίες.

Αναθέσεις

Το Μάρτη 1988, το ΔΣ του ΟΤΕ, στο οποίο προΐσταται ο Θεοφάνης Τόμπρας, υλοποιώντας κυβερνητικές κατευθύνσεις, αποφασίζει να αναθέσει στη ΖΗΜΕΝΣ και στην ΕΡΙΚΣΟΝ - ΙΝΤΡΑΚΟΜ την προμήθεια 84.000 ψηφιακών κυκλωμάτων και 20.000 ψηφιακών παροχών. Επίσης αποφασίζει την προμήθεια ακόμα 350.000 ψηφιακών παροχών και κυκλωμάτων. Ακολούθως, ο αριθμός των παροχών αυξάνεται και αφορά στην προμήθεια 1.200.000 ψηφιακών.

Το Μάη 1989, ο Τόμπρας εισηγείται στο ΔΣ του Οργανισμού για την ανάθεση στις δύο εταιρίες 470.000 ψηφιακών . Στη συνεδρίαση διαφωνούν και μειοψηφούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων . Αντιδρώντας στην απόφαση αυτή, η ΟΜΕ - ΟΤΕ αρχίζει κινητοποιήσεις, ζητώντας να εξεταστεί ξανά η απόφαση μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση, τρεις μόλις μέρες πριν από τις εκλογές του Ιούνη, ζητάει από τη διοίκηση να μην υπογράψει τελικά τη σύμβαση ανάθεσης.

Η Οικουμενική

Μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, η νέα διοίκηση του ΟΤΕ, με πρόεδρο τον Τάσο Μήνη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Κυριάκο Κιουλάφα, αναθέτει σε τετραμελή επιτροπή του ΟΤΕ να εξετάσει το ζήτημα. Η επιτροπή καταλήγει σε πόρισμα για τους χειρισμούς της προηγούμενης διοίκησης. Αποφασίζεται το πόρισμα ν' αποσταλεί στον εισαγγελέα, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και επιπλέον να αξιοποιηθεί στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τις δύο εταιρίες.

Μετά από διαπραγματεύσεις, η επιτροπή επαναδιαπραγμάτευσης καταλήγει σε πόρισμα. Στη βάση αυτού του πορίσματος, η διοίκηση Μήνη - Κιουλάφα, στις 26 Γενάρη 1990, στέλνει ενημερωτικό σημείωμα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και στον Ξ. Ζολώτα, πρωθυπουργό της Οικουμενικής Κυβέρνησης που είχε προκύψει από τις νέες εκλογές, στο οποίο επισημαίνεται ότι επιτεύχθηκε βελτίωση της σύμβασης του Θ. Τόμπρα, κατά 6 δισ. δραχμές (από 32,5 σε 26,5). Παράλληλα, τίθενται υπόψη τους δύο εναλλακτικά σενάρια:

Είτε να υπογραφεί η βελτιωμένη σύμβαση, είτε να ακυρωθεί και να προκηρυχτεί νέος ανοιχτός διαγωνισμός, με συνέπεια όμως, αφ' ενός, ατέρμονες δικαστικές διαμάχες με τις δύο εταιρίες και, αφ' ετέρου, αδυναμία του Οργανισμού για δύο χρόνια να ικανοποιήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα για την ψηφιακοποίηση του δικτύου του.

Οι πολιτικοί αρχηγοί και ο τότε πρωθυπουργός, διατυπώνουν τη γνώμη ότι ο ΟΤΕ πρέπει να προχωρήσει στην πρώτη λύση. Το ΔΣ του Οργανισμού ομόφωνα κατακυρώνει την αναθεωρημένη σύμβαση των 470.000 ψηφιακών. Με ανακοίνωσή της, η ΟΜΕ - ΟΤΕ εκτιμά θετική την απόφαση. Θεωρεί ότι κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες ήταν η μόνη δυνατή λύση. Ο τότε ΣΥΝ δηλώνει ότι έπρεπε άμεσα να αρχίσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για τις νέες ανάγκες του ΟΤΕ.

Παρ' όλα αυτά, επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, στις 15 Γενάρη 1991, η καινούρια διοίκηση του ΟΤΕ εισηγείται στο ΔΣ την ανάθεση προμήθειας 720.000 παροχών στις δύο εταιρίες. Με την εισήγηση διαφωνεί ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΤΕ. Λίγους μήνες αργότερα, η σύμβαση κατακυρώνεται, αλλά μειώνεται ο αριθμός των παροχών στις 400.000.

Νέος διαγωνισμός

Το Μάρτη του 1992, το ΔΣ του ΟΤΕ αποφασίζει την προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για 1.100.000 ψηφιακές παροχές. Στις 21 Ιούλη 1992, το ΔΣ του ΟΤΕ αποφασίζει την προμήθεια άλλων 157.000 περίπου παροχών για τις ανάγκες του 1993 από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ, ως επέκταση προηγούμενων συμβάσεων με τις δύο αυτές εταιρίες.

Δύο μέρες αργότερα, καταθέτουν προσφορές για τις 1.100.000 παροχές οι εταιρίες ΑΤ& Τ, ΝΟΡΘΕΡΝ ΤΕΛΕΚΟΜ, ΑΛΚΑΤΕΛ, ΖΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Αξιολογήθηκαν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές.

Στις 13 Απρίλη 1993 γίνεται από το ΔΣ του ΟΤΕ η πρώτη αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών των πέντε εταιριών, με βάση δύο βαθμολογίες: Της Επιτροπής Αξιολόγησης και της Διεύθυνσης Κέντρων. Με βάση την πρώτη βγαίνουν εκτός διαγωνισμού οι προσφορές των ΑΤ&Τ, ΑΛΚΑΤΕΛ και ΝΟΡΘΕΡΝ ΤΕΛΕΚΟΜ. Από τη σύνθεση των δύο βαθμολογιών κατατάσσεται πρώτη η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ακολουθεί η ΖΗΜΕΝΣ.

Στις 7 Μάη 1993 το ΔΣ του ΟΤΕ ανοίγει τις οικονομικές προσφορές των πέντε εταιριών.

Μόλις μια μέρα πριν, ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σ. Κόκκαλης δήλωνε ότι πίσω από την όλη σκανδαλολογία και τον πόλεμο κατά της εταιρίας του, βρίσκεται η ΑΛΚΑΤΕΛ, η οποία, "δε θα δίσταζε να ρίξει την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση", προκειμένου να μπει στην "πολλά υποσχόμενη ελληνική αγορά". Σύμφωνα με τον Σ. Κόκκαλη, η ΑΛΚΑΤΕΛ έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό πολιτικό λόμπι υπεράσπισης των συμφερόντων της. Δηλώνει ότι οι παρεμβάσεις της γίνονται μέσω βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος .

Ενόψει ιδιωτικοποίησης

Στις 2 Ιούνη 1993 η κυβέρνηση προχωρά στην αντικατάσταση του γενικού διευθυντή του ΟΤΕ Δ. Κουρεμένου, γιατί "δεν ανταποκρίθηκε στα μεγάλα θέματα της ιδιωτικοποίησης και των ψηφιακών", καθώς και των βοηθών γενικών διευθυντών. Στο μεταξύ διάφορες πολυεθνικές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του 35% των μετοχών και του μάνατζμεντ του ΟΤΕ.

Αρχές Αυγούστου 1993 ο πόλεμος των μεγάλων συμφερόντων σχετικά με τη μοιρασιά της τεράστιας περιουσίας του ΟΤΕ, ενόψει της ιδιωτικοποίησης, κορυφώνονται. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει την προμήθεια - μαμούθ των 1.100.000 ψηφιακών παροχών προίκα για τον τότε επερχόμενο «στρατηγικό επενδυτή». Γι' αυτό και μπλοκάρεται η κατακύρωση του διαγωνισμού.

Το Σεπτέμβρη 1993, η κυβέρνηση της ΝΔ πέφτει με αποχωρήσεις βουλευτών της. Η νέα Επιτροπή Προμηθειών που συστήνεται επί ΠΑΣΟΚ, γνωμοδοτεί στο ίδιο πνεύμα με την προηγούμενη. Τον Απρίλη 1994, η σύμβαση κατακυρώνεται στους δύο μειοδότες.


Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προγραμματικές 53,9 δισ. δρχ.(1997-11-28 00:00:00.0)
Περιορίζει τη συμμετοχή του στην ΕΛΛΑΣΚΟΜ(1997-11-19 00:00:00.0)
Μετά τις εκλογές οι καταθέσεις πολιτικών(1996-08-22 00:00:00.0)
Κατέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης(1996-07-19 00:00:00.0)
Κατέθεσε ο Ανδριανόπουλος(1996-07-12 00:00:00.0)
Προθεσμία μιας βδομάδας στον Σ.Κόκκαλη(1996-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ