Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM»
Αφιέρωμα στα 90χρονα του ΚΚΕ

Αφιέρωμα στη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ πραγματοποιεί ο «902 Αριστερά στα FM», αύριο Κυριακή 18 Νοέμβρη. Στις 14.00 ο Νίκος Μπογιόπουλος συζητά με τον Νίκο Παπαγεωργάκη, μέλος του Τμήματος Ιστορίας του ΚΚΕ, για την επικαιρότητα των ιδεών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και για τις δραστηριότητες του Τμήματος «Χαρίλαος Φλωράκης».

Ο μπολσεβίκος Ωρίων Αλεξάκης

Στον πρωτοπόρο Ελληνα κομμουνιστή Ωρίωνα Αλεξάκη θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που θα μεταδοθεί αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης.

H σύντομη ζωή του Ωρίωνα Αλεξάκη ήταν θυελλώδης. Γεννημένος στην Μπαλακλάβα της Σεβαστούπολης, το 1899, ο Ωρίων Αλεξάκης μπήκε στην επαναστατική δράση σε ηλικία 14 ετών, το 1917 τάσσεται με τους μπολσεβίκους και το 1918 εκλέγεται γραμματέας της Επαναστατικής Επιτροπής Σεβαστούπολης. Το 1919 αναλαμβάνει δράση στο κατεχόμενο από τους αντεπαναστάτες του Ντενίκιν και τους ιμπεριαλιστές εισβολείς τμήμα της Ουκρανίας.

Λίγο πριν το 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς καλείται στη Μόσχα για να αναλάβει καθήκοντα στα πλαίσια της Διεθνούς. Εκεί συναντιέται με τον Δ. Λιγδόπουλο έχοντας ήδη ενημερωθεί ότι προετοιμάζεται για αντιπρόσωπος της Διεθνούς στα Βαλκάνια με πρώτο σταθμό την Ελλάδα. Δολοφονήθηκαν και οι δυο στο ταξίδι της επιστροφής τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ