Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Προτάσεις αγώνα και διεκδίκησης

Οι εκπρόσωποι της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» ζήτησαν να μην περάσει καμία αρμοδιότητα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας στους δήμους, να μην εφαρμοστούν συμπράξεις με ιδιώτες, να αποδοθούν οι παρακρατημένοι πόροι και να διπλασιαστεί το ποσοστό της Αυτοδιοίκησης επί του κρατικού προϋπολογισμού

(Της απεσταλμένης μας Χριστίνας ΔΙΑΜΑΝΤΗ).-

Την ...αγωνία τους να υπηρετήσουν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για νέες, μεγαλύτερες διοικητικές μονάδες, που θα εφαρμόζουν αποτελεσματικότερα την αντιλαϊκή πολιτική, εξέφρασαν χτες, δεύτερη μέρα των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, οι αιρετοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Αγωνία που «άφησε» εντελώς εκτός συνεδρίου την ουσία, δηλαδή τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα αυτά των πυροπλήκτων, τη συμπαράσταση στους οποίους υποτίθεται ότι θέλησε να εκφράσει η ΚΕΔΚΕ, επιλέγοντας πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της Κυλλήνης ως τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου.

Σ' αυτό το πλαίσιο, στην εισήγησή του, που αποδέχτηκαν οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης πρότεινε λιγότερους δήμους, οι οποίοι θα αποτελέσουν «βασικό εταίρο στο σχεδιασμό, εφαρμογή και διαχείριση των προγραμμάτων» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, το οποίο αφήνει εκτός χρηματοδότησης έργα αναγκαία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όπως είναι για παράδειγμα τα έργα προστασίας από τις πυρκαγιές. Σαφές, άλλωστε, έγινε την πρώτη μέρα του Συνεδρίου από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο ότι τα χρήματα του Δ΄ ΚΠΣ θα διαχειριστούν 13 ανώνυμες εταιρείες που θα συσταθούν σε κάθε περιφέρεια, σχήμα που συμπληρώνεται με τη σύσταση των εταιρειών «ΔΗΜΟΣ ΑΕ» και «ΝΟΜΟΣ ΑΕ».

Ενίσχυση των κεφαλαιοκρατών

Ο Ν. Καραθανασόπουλος, εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο συνέδριο και βουλευτής του Κόμματος, υπογράμμισε στην προχτεσινή ομιλία του την ουσία και το περιεχόμενο του ΕΣΠΑ. Τόνισε συγκεκριμένα:

«Το περιεχόμενο του ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι βαθιά ταξικό, βαθιά αντιλαϊκό. Τρεις είναι οι κατευθυντήριοι άξονες. Η δημιουργία νέου, ακόμα πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της τεχνολογίας, όχι για τη βελτίωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά για το πώς θα καταστούν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις. Η υποταγή δηλαδή της Παιδείας, στις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου».

«Ο τρίτος κατευθυντήριος άξονας - συμπλήρωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος - είναι η αναβάθμιση, υποτίθεται, του ανθρώπινου δυναμικού. Ποιο είναι αυτό; Η προσαρμοστικότητα των εργαζομένων στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Δηλαδή, επειδή οι επιχειρήσεις θέλουν 3ωρίτες και 4ωρίτες, οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν τα 3ωρα, τα 4ωρα, να είναι ένα αναλώσιμο εξάρτημα στις ανάγκες του κεφαλαίου».

«Συμπερασματικά, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ θα ενισχύσει τους κεφαλαιοκράτες, θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λαϊκή οικογένεια και ακριβώς επειδή προωθεί ένα συγκεντρωτισμό στα έργα, για να αντιμετωπίσει την πολυδιάσπαση των μικρών και αναποτελεσματικών έργων, έτσι λοιπόν συγκεντροποιεί και τη δομή των μηχανισμών διαχείρισης, την ιδιωτικοποιεί, καθιστώντας το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο τον κατεξοχήν φορέα διαχείρισης. Επιταχύνει σε επιχειρηματική βάση τη συγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και των μηχανισμών του κράτους, όπως είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».

Η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση»

Αυτό που επιβεβαίωσε το συνέδριο ήταν η σύμπνοια του δικομματισμού και του ΣΥΝ σε όλα τα επίπεδα, με επιμέρους διαφοροποιήσεις στο πόσοι δήμοι θα μείνουν με το νέο «Καποδίστρια», πόσα χρήματα θα πάρουν για τη μεταρρύθμιση κλπ.

Τελείως, διαφορετική άποψη εξέφρασαν οι αιρετοί εκπρόσωποι της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», επισημαίνοντας την αντίθεσή τους στο νέο «Καποδίστρια» και στα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα, αντιπροτείνοντας ένα διεκδικητικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Χρ. Τέγος, δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, η ΔΑΣ ανάμεσα σε άλλα προτείνει:

  • Την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων.
  • Καμία αρμοδιότητα που αφορά την Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια να μη δοθεί στην ΤΑ.
  • Το διπλασιασμό του εξευτελιστικού 3,05% του κρατικού προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στην ΤΑ.
  • Καμία εφαρμογή των ΣΔΙΤ και κάθε συμμετοχή του κεφαλαίου στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία και συντήρηση έργων και υπηρεσιών που παρέχονται από τους δήμους, αλλά και των υπηρεσιών των δήμων.

Ο Β. Δημόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας, υπογράμμισε ότι «η δημιουργία διοικητικών μηχανισμών με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό, προωθεί "την αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα", ενισχύει τη δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, με τα έργα υποδομής, τα οποία θα αναλαμβάνουν με τις ληστρικές μεθόδους των "συμβάσεων παραχώρησης" και τις ΣΔΙΤ».

  • Εκ παραδρομής χτες δημοσιεύτηκε στο ρεπορτάζ του «Ρ» για το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη σελίδα 10 ότι ο Ν. Καραθανασόπουλος, στην ομιλία του στο συνέδριο είπε ότι «δεν μπορεί αρμοδιότητες της ΤΑ να περάσουν στο κράτος». Το σωστό είναι το αντίθετο, ότι δηλαδή «δεν μπορεί αρμοδιότητες του κράτους να περάσουν στην ΤΑ».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ