Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εξαγώγιμος» και πολιτισμός - εμπόρευμα

Προσανατολισμένη στον «εξαγώγιμο» πολιτισμό και στην εμπορευματοποίησή του, μέσω της σύνδεσής του με το τουριστικό κεφάλαιο, είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τον πολιτισμό, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού με τον πρωθυπουργό.

Ο Μ. Λιάπης, «έθεσε» στον Κ. Καραμανλή το θέμα των οικονομικών πόρων του ΥΠΠΟ - «γιατί πολιτισμός χωρίς λεφτά δε γίνεται» - και ο τελευταίος του απάντησε ότι ...«θα είναι πρώτη προτεραιότητα γι' αυτόν η ανεύρεση πόρων»! Θυμίζουμε ότι «πρώτη προτεραιότητα» ήταν για τον πρωθυπουργό ο πολιτισμός και την πρώτη κυβερνητική θητεία του, αλλά με τους κρατικούς προϋπολογισμούς τα πράγματα για το ΥΠΠΟ παρέμειναν τραγικά. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι ανάγκες του ΥΠΠΟ «είναι γνωστές» και «διαχρονικές», αλλά έσπευσε να δηλώσει τα περί «δυσκολιών» της οικονομίας! Πρόσθεσε ότι ο πολιτισμός «είναι ένα εξαγώγιμο αγαθό» και τα «οφέλη» της Ελλάδας (σ.σ. του κεφαλαίου εννοείται) μπορεί να είναι «πολλαπλά (...) οικονομικά, τουριστικά, κ.ο.κ».

Αλλωστε, προχτές ο Μ. Λιάπης εγκαινιάζοντας έκθεση στο ιδιωτικό μουσείο κοσμήματος «Λαλαούνη», σημείωσε ότι «είναι άκρως θετικό όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία ενεργοποιείται, κάνει μια δημιουργική πολιτιστική παρέμβαση, προς όφελος της κοινωνίας, που η πολιτεία καλωσορίζει αλλά και ενθαρρύνει. Διότι είναι βαθιά μας πίστη ότι από τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ο πολιτισμός μπορεί να βγει κερδισμένος»!

Κατά τ' άλλα, χτες ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αρχαιοκαπηλία και επανέλαβε ότι μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη θα έχουν μεταφερθεί όλες οι αρχαιότητες από το παλιό στο νέο μουσείο Ακρόπολης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ