Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν είναι μόνο τα Ζωνιανά το πρόβλημα

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δέχτηκε ερώτηση σχετική με τα όσα διαδραματίζονται στα Ζωνιανά της Κρήτης κι αν θεωρεί ότι εκεί από τη δράση των δυνάμεων καταστολής παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα. Και τόνισε:

«Υπάρχουν χίλιες - μύριες αποδείξεις και συγκεκριμένα γεγονότα που δείχνουν ότι έχουμε κράτος καταστολής, ότι έχουμε κρατική και εργοδοτική βία. Μην την ξεχνάτε αυτή. Και καμιά φορά η εργοδοτική βία "τσούζει" - να το πω έτσι - περισσότερο. Εχουμε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Και μάλιστα τώρα η κυβέρνηση συμφώνησε για έναν νέο κύκλο παράδοσης προσωπικών δεδομένων, κλπ. Αρα, θα ήταν λάθος να πούμε ότι τα Ζωνιανά είναι το μοναδικό πρόβλημα. Οταν μάλιστα μιλάμε για παραβιάσεις δικαιωμάτων ανθρώπων οι οποίοι αγωνίζονται, έχουν μια διαφορετική γνώμη. Δεν έχουν κάνει ποινικά αδικήματα.

Εμείς προστατεύουμε, μας ενδιαφέρει να προστατευτούν και τα δικαιώματα αυτών που είναι σε διαδικασία να εξακριβωθεί αν έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Κι ένας δολοφόνος να είναι πρέπει να τηρηθούν οι διαδικασίες. Δε νοείται χρήση βίας σε αυτά τα ζητήματα ή παραβιάσεις του νόμου.

Οσον αφορά τα Ζωνιανά, δεν έχω να προσθέσω και τίποτα. Πέρα απ' το οποιοδήποτε κοινωνικό υπόβαθρο υπάρχει - και πρέπει να υπάρχει και κοινωνικό υπόβαθρο, πολιτιστικό υπόβαθρο, ιστορικό υπόβαθρο - είναι γεγονός ότι αυτό το υπόβαθρο δεν μπορεί να δικαιολογήσει οργανωμένο έγκλημα, βία, ναρκωτικά, κλοπή γης και όλα τα άλλα, ληστείες τραπεζών, κλπ. Πάντα κοιτάζεις το κοινωνικό υπόβαθρο.

Οπως επίσης είναι ολοφάνερο ότι υπήρχε πολιτική και αστυνομική κάλυψη. Θα πω κάτι που το έχουμε ξαναπεί. Το Ρέθυμνο είναι και μια μικρή περιοχή. Δεν είσαι σε μια μεγαλούπολη των 15 εκατομμυρίων, μέσα στους ουρανοξύστες, όπου τα πράγματα μπορεί να κρύβονται. Τώρα, πόσο μπορούν να κρυφτούν στα Ζωνιανά τα ζητήματα;

Και με αυτή την έννοια το πρόβλημα δεν είναι να βρεθούν αυτοί που έκαναν την καλλιέργεια και το εμπόριο ναρκωτικών μόνο. Πρέπει να αποκαλυφθούν και αυτοί που το συγκάλυψαν και γιατί το συγκάλυψαν. Για ποιους λόγους; Επαιρναν αποζημίωση, τους πλήρωναν για να έχουν το στόμα τους κλειστό; Πολιτική προστασία; Ψηφοθηρία; Ολα αυτά είναι ζητήματα για εξέταση.

Λένε και οι κάτοικοι της Κρήτης ότι τους προσβάλλουν όλα αυτά. Δεν είναι το ζήτημα να προσβάλεις τους κατοίκους της Κρήτης. Βεβαίως, να το πούμε και καθαρά, δεν είναι μόνο τα Ζωνιανά το πρόβλημα στην Ελλάδα. Κυκλώματα ναρκωτικών, σωματεμπορίας, εκδόσεις γυναικών, ακόμα ενδεχομένως μπορεί να έχουμε και παιδική πορνεία. Δεν είναι μόνο τα Ζωνιανά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ