Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολεμικά συμβούλια ΝΑΤΟ και ΕΕ

Συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ

Χαρακτήρα πολεμικού συμβουλίου, με στόχο την παραπέρα ενδυνάμωση των δυνατοτήτων τους, συζητούν στις Βρυξέλλες τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στα πλαίσια των δύο διαδοχικών Συνόδων των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προηγείται η 159η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (159 MC/CS), σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου παίρνει μέρος και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Γράψας. Τα θέματα που απασχολούν τη Σύνοδο αφορούν «στις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ KFOR (Κόσσοβο) και ISAF (Αφγανιστάν), στη βελτίωση της διαδικασίας υλοποίησης της Δύναμης Ταχείας Επεμβάσεως (ΝΑΤΟ Response Force - NRF), στα προγράμματα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, στη διαχείριση και προτεραιοποίηση πόρων και δυνατοτήτων της Συμμαχίας, ενώ θα γίνει προετοιμασία θεμάτων για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».

Ακολουθεί, αύριο, η Τακτική Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, η οποία επίσης θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες. Τα θέματα, τα οποία θ' απασχολήσουν την κύρια συνεδρίαση της Συνόδου, αφορούν «στις τρέχουσες επιχειρήσεις, καθώς και στην προσπάθεια βελτίωσης των υφιστάμενων επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΕ. Αναλυτικότερα και σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις της ΕΕ, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην επιχείρηση "ΑΛΘΑΙΑ", δεδομένου και του πρόσφατου μετασχηματισμού της, καθώς και το επίπεδο προετοιμασίας για την υπό ανάληψη επιχείρηση της ΕΕ, σε Τσαντ και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Θα συζητηθούν τα θέματα των Τακτικών Σχηματισμών Μάχης (EU Battlegroups), της προοπτικής για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, καθώς και τρόποι ενίσχυσης της δυνατότητας σχεδίασης και εκτέλεσης στρατιωτικών Επιχειρήσεων από την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ