Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο επίκεντρο τα λαϊκά προβλήματα

Να πάρει μέτρα για την Ψυττάλεια καλούν την κυβέρνηση οι κομμουνιστές βουλευτές

Eurokinissi

Να πάρει μέτρα για την Ψυττάλεια καλούν την κυβέρνηση οι κομμουνιστές βουλευτές
ΝΙΚΑΙΑ - ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ: Δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σε περίοδο που η εκπαιδευτική κοινότητα αγωνίζεται για τα αυτονόητα της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης, η πολιτική της απαξίωσης που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση αντικατοπτρίζεται στις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζονται σε πολλά σχολεία της χώρας, όπως και σε αυτά του Δήμου Νίκαιας. Συγκεκριμένα, σε μια πόλη που ζουν πάνω από 20.000 μετανάστες απουσιάζουν τάξεις υποδοχής και τάξεις ένταξης των παιδιών των μεταναστών. Τα κενά δασκάλων και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φτάνουν στα 110. Υπάρχουν ακόμα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς βιβλία, ενώ στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας έχουν σταλεί πολλά λάθος βιβλία. Επίσης πέρα από τις δύο αυτές βαθμίδες της εκπαίδευσης, η πολιτική που εφαρμόζεται στην Προσχολική Αγωγή έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νηπιαγωγείων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Ελπίδα Παντελάκη ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό γιατί καθυστερεί την πλήρωση των κενών των εκπαιδευτικών και στις τρεις βαθμίδες και τη χρηματοδότηση του δήμου για την αναγκαία συντήρηση των σχολικών κτιρίων και γιατί αφού η προσχολική αγωγή έχει γίνει υποχρεωτική το υπουργείο κωφεύει, μέχρι σήμερα, στο αίτημα του δήμου να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη δημιουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, πότε προβλέπεται να γίνει αυτό, καθώς και τι άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει για την επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων;


***

ΒΟΛΟΣ - ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Εντονο πρόβλημα σχολικής στέγης υπάρχει στο Νομό Μαγνησίας, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και η Προσχολική Αγωγή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συστέγαση του 14ου και 19ου Δημοτικών Σχολείων, στη διεύθυνση Αθ. Διάκου - Μεταμορφώσεως, στο Βόλο, εξαιτίας της έλλειψης σχολείων, με συνέπεια να δημιουργούνται έντονα προβλήματα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αχιλλέας Κανταρτζής ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη δέσμευση οικοπέδου και την κατασκευή νέου κτιρίου για τη στέγαση του 19ου Δημοτικού Σχολείου, με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, αποκλείοντας τις Συμπράξεις με Ιδιώτες (ΣΔΙΤ) που ιδιωτικοποιούν τη σχολική στέγη.

***

ΑΛΙΒΕΡΙ - ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ: Η περιοχή του Αλιβερίου είναι επιβαρυμένη περιβαλλοντικά από τις δραστηριότητες της ΑΓΕΤ - LAFARGE, της ΔΕΗ και άλλων βιομηχανιών, ενώ στην περιοχή προωθείται η εγκατάσταση νέων ενεργειακών μονάδων. Η περιβαλλοντική κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού, η οποία έκαψε δασικές εκτάσεις και ελαιώνες. Τα γεγονότα αυτά επιβάλλουν την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής και της θαλάσσιας ρύπανσης, γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος. Αντί όμως η κυβέρνηση να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, στηρίζει το σχεδιασμό της ΑΓΕΤ - LAFARGE, δίνοντας θετική γνωμοδότηση για τη χρησιμοποίηση τυποποιημένων απορριμμάτων (RDF) ως καύσιμης ύλης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Γκατζής και Δήμος Κουμπούρης ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει υπόψη τις αντιδράσεις - κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής Αλιβερίου, να σταματήσει το σχεδιασμό της ΑΓΕΤ - LAFARGE και να μη δώσει άδεια για την καύση RDF και γενικότερα σκουπιδιών και αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα και ποια θα είναι αυτά για την προστασία του περιβάλλοντος.

***

ΕΥΒΟΙΑ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: Το οδικό δίκτυο της Εύβοιας όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες, αλλά εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για μεγάλα ατυχήματα. Ενα από τα σημεία όπου υπάρχουν μεγάλοι και άμεσοι κίνδυνοι για τη ζωή όσων περνούν από εκεί είναι ο περιφερειακός δρόμος Βρύσης - Μανικίων, ο οποίος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, γίνονται συνεχώς κατολισθήσεις και δεν έχει, για χρόνια, παρθεί κανένα προστατευτικό μέτρο. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Γκατζής και Δήμος Κουμπούρης ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε άμεσα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κατολισθήσεων και να δημιουργηθεί κατάλληλο και ασφαλές οδικό δίκτυο στην περιοχή.

***

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΑΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΝΤΕΡΑΣ: Εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποδειχθεί, βάσει μελετών, ότι τα πρανή της Καλντέρας Σαντορίνης θέλουν αντιστήριξη. Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ τώρα όσο και του ΠΑΣΟΚ πριν, δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Πρόσφατα είχε ανακοινωθεί ότι το έργο είχε ενταχθεί 3ο ΚΠΣ, μετά τις εκλογές όμως ανακοινώθηκε ότι «απεντάχθη». Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Βέρα Νικολαΐδου ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν θα προχωρήσει άμεσα η υποστύλωση των πρανών της Καλντέρας, που είναι η μοναδική πύλη του νησιού σε χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες κρουαζιέρας και αν θα χρηματοδοτηθεί άμεσα το έργο χωρίς καμία καθυστέρηση.

***

ΛΑΣΙΘΙ - ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ: Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης λόγω των σοβαρών ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στο Διαλυνάκειο Νοσοκομείο. Οι ελλείψεις αγγίζουν το 70%. Ελλειψη νοσηλευτικού προσωπικού παρατηρείται και στο ασθενοφόρο του Νοσοκομείου, καθώς στελεχώνεται μόνο από τον οδηγό, ενώ ο γιατρός αναγκάζεται να παίξει παράλληλα το ρόλο του τραυματιοφορέα. Σοβαρός κίνδυνος υπάρχει από τυχόν διακοπή ρεύματος γιατί η γεννήτρια που υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό δε λειτουργεί παρ' όλες τις επισκευές που της έχουν γίνει. Οπως επίσης σοβαρά προβλήματα υγιεινής υπάρχουν στην κουζίνα, αφού μέσα από αυτήν περνάνε οι σωλήνες αποχέτευσης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Βέρα Νικολαΐδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, αν θα αντικατασταθεί άμεσα η γεννήτρια και αν ναι πότε και τι μέτρα θα πάρει ώστε να διασφαλιστεί και να προστατευτεί η υγιεινή και ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων.

***

ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ 1ο ΓΕΛ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ: Με σοβαρά προβλήματα, που προκύπτουν από την έλλειψη χώρων, είναι αντιμέτωποι εκατοντάδες μαθητές του 1ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας. Οι στεγαστικές ανάγκες των μαθητών δεν καλύπτονται και η κατάσταση δυσχεραίνει συνεχώς, λόγω της αύξησης του αριθμού των μαθητών κάθε χρόνο. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, τα μαθήματα πραγματοποιούνται ακόμα και σε αίθουσες εργαστηρίων πληροφορικής. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Λίλα Καφαντάρη και Γιάννης Πρωτούλης ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση. Και συγκεκριμένα προτίθεται να προχωρήσει στην ανέγερση νέου κτιρίου ακριβώς δίπλα από το διδακτήριο;

***

ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ: Στις συνεχείς Ερωτήσεις μας στη Βουλή και στις διαμαρτυρίες των κατοίκων του ευρύτερου Πειραιά, για την αναπάντεχη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια με την Ψυττάλεια, ο υπουργός είχε δεσμευτεί ότι μέχρι τον Οκτώβρη του 2007, το πρόβλημα της αφόρητης δυσοσμίας που προέρχεται από την Ψυττάλεια θα είχε εξαλειφθεί και ότι θα είχε ολοκληρωθεί η αδρανοποίηση της λυματολάσπης και το κλείσιμο του ανοιχτού καναλιού με ειδική κατασκευή απόσμησης. Εχουμε μπει ήδη στο Νοέμβρη και για άλλη μια φορά οι κάτοικοι του ευρύτερου Πειραιά δοκίμασαν τις αντοχές τους, εξαιτίας της αφόρητης δυσοσμίας από την Ψυττάλεια, αποτέλεσμα της σοβαρής καθυστέρησης της υλοποίησης των αναγκαίων έργων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Ελπίδα Παντελάκη ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει: Για την άμεση αδρανοποίηση της λυματολάσπης με τη μέθοδο της ασβεστοποίησης και με τεχνικές που να αποκλείουν την έκλυση δυσοσμίας. Για το άμεσο κλείσιμο του καναλιού. Για τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων με πλήρη δυναμικότητα.

***

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ «PLANET EARTH SEAWAYS»: Απλήρωτοι και εγκλωβισμένοι παραμένουν 24 ναυτεργάτες που εργάζονται στην εταιρεία «Planet Earth Seaways». Οι εργαζόμενοι που έχουν προσφύγει στο Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, στην Επιθεώρηση Εργασίας και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, διεκδικούν αμοιβές τριών μηνών, ποσά που φτάνουν μέχρι και 9.000 ευρώ για τον καθένα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να εφαρμοστεί η νομοθεσία και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι ναυτεργάτες της εταιρείας «Planet Earth Seaways»; Ωστε οι Λιμενικές Αρχές να ελέγχουν και να επιβάλλουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους νόμους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ