Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι ... «ευέλικτοι» του Πολιτισμού

Σαρώνουν οι ...«ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις (σ.σ. οι «απασχολήσιμοι» δηλαδή) στον πολιτιστικό τομέα σε επίπεδο ΕΕ. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ ομολογούν ότι «η απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα φαίνεται να είναι λιγότερο ασφαλής», αφού στην ΕΕ των «27», «το 16% των εργαζομένων στον πολιτιστικό τομέα είχαν προσωρινή απασχόληση σε σύγκριση με 13% επί του συνόλου της απασχόλησης»!

Αναλόγως μεγάλο είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων τους οποίους οι στατιστικολόγοι της ΕΕ «τσουβαλιάζουν» μαζί με τους «έμμεσα απασχολούμενους», δηλαδή ...τους εργοδότες. Στην ΕΕ το συνολικό ποσοστό των παραπάνω ανέρχεται στο 29% των εργαζομένων στον πολιτιστικό τομέα έναντι 14% επί του συνολικού εργατικού δυναμικού. Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη σε αυτόν τον τομέα με 35%, μετά την Ιταλία με 53%. Στην ΕΕ απασχολούνται πέντε εκατομμύρια εργαζόμενοι στον πολιτιστικό τομέα (2,4% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ των «27» το 2005).

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τον Πολιτισμό ως βιομηχανικό τομέα («πολιτιστικές» ή «δημιουργικές βιομηχανίες» αναφέρονται επισήμως) και τον εντάσσει στη διαδικασία ισχυροποίησης της κεφαλαιοκρατικής «ανταγωνιστικότητας», όπως επιτάσσει η «Στρατηγική της Λισαβόνας». Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν το στόχο του κεφαλαίου να «βιομηχανοποιήσει» τη δημιουργία, γεγονός που θα σημάνει την ολοκληρωτική ομογενοποίησή της και την εξάλειψη όσων εθνικών στοιχείων κουλτούρας θεωρούνται πως έρχονται σε αντίθεση με τις «αξίες» του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ