Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Δυναμώνουν τον αγώνα

Στις 9 Νοέμβρη προγραμματίζονται συλλαλητήρια μαζί με τους μαθητές

Απάντηση στα αντιδραστικά μέτρα που υπονομεύουν το μέλλον τους, τις σπουδές και τα δικαιώματά τους στη δουλιά, δίνουν καθημερινά φοιτητές και σπουδαστές. Οπως έκαναν με το δυναμικό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, το δεύτερο για φέτος. Οπως κάνουν με την προετοιμασία του επόμενου αγωνιστικού ραντεβού στους δρόμους, την Παρασκευή 9 Νοέμβρη, μαζί με τους μαθητές.

Για την Παρασκευή, 8 φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και το Παναθηναϊκό Συντονιστικό των ΤΕΙ καλούν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ από σήμερα γίνονται γενικές συνελεύσεις σε αρκετούς συλλόγους. Αλλωστε, συμμετοχή στα συλλαλητήρια προτείνουν στους συλλόγους το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ και οι φοιτητικοί σύλλογοι που με αποφάσεις τους προχώρησαν σε πανελλαδική συνάντηση συντονισμού. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση προγραμματίζεται στις 11 π.μ. στην πλατεία Χημείου.

Στην αιχμή του δόρατος μπαίνει η κοινοτική οδηγία 36/05 που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία. Την ίδια στιγμή, οι φοιτητές και οι σπουδαστές απαιτούν να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο και να αποσυρθούν τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα.

«Η κατάσταση είναι δραματική και θα γίνει αφόρητη αν κρατήσουμε στάση αναμονής. Το επόμενο διάστημα οι φοιτητές έχουν πολλούς λόγους να ξεσηκωθούν και θα το κάνουν», επισήμανε ο Θεοδόσης Μπενάτος, φοιτητής στη Γεωπονική κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. «Εχουμε, είπε, κάθε λόγο να λέμε ότι η κοινοτική οδηγία θα εμποδιστεί, θα κουρελιαστεί στην πράξη», σημειώνοντας ότι και η 89/48 δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «η αναγνώριση των ΚΕΣ θα φέρει ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση», γεγονός που επιβεβαιώνει «όλα όσα καταγγέλλαμε εδώ και χρόνια». Επισήμανε ότι θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για «τη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την επιβολή διδάκτρων, τα δάνεια - που προβλέπονται άλλωστε και στο νόμο πλαίσιο - για να γίνουν τα προγράμματα σπουδών πιο ταχύρυθμα, πιο ευέλικτα και πιο συμπιεσμένα, για να χειροτερέψει για όλους τους αποφοίτους η επαγγελματική προοπτική».

Τέλος, τόνισε ότι παράλληλα με την απαίτηση να καταργηθούν τα ΚΕΣ, πρέπει να υπάρξουν μεταβατικά μέτρα για τους σπουδαστές των ΚΕΣ και ξεκαθάρισε ότι «ο αγώνας μας σε καμία περίπτωση δε στρέφεται ενάντια στους σπουδαστές των ΚΕΣ. Αλλωστε, τα δικαιώματα στη μόρφωση και τη δουλιά όλων των νέων εξισώνονται προς τα κάτω. Εμείς τους καλούμε να αγωνιστούμε μαζί ενάντια σε αυτή την πολιτική».

Αλληλεγγύη στον μαθητικό αγώνα

Ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα των μαθητών και τα αιτήματά τους έχουν υιοθετήσει με αποφάσεις συνελεύσεων και ΔΣ οι φοιτητικοί σύλλογοι Νομικής, Φιλοσοφικής, Φυσικού, Μαθηματικού, Βιολογικού, Γεωπονικής, ΑΣΟΕΕ, Παντείου, Νηπιαγωγών, Οικονομικού, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, ΤΕΦΑΑ και οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Πειραιά, ΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΦ Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ