Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για την προστασία και την ανάπτυξη του Γράμμου

Σήμερα η εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας στο Νεστόριο στις 11 π.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η κοιλάδα της Γράμμουστας, στο βάθος οι κορφές της Σκίρτσης
Η κοιλάδα της Γράμμουστας, στο βάθος οι κορφές της Σκίρτσης
Ο λαός πρέπει να απορρίψει το σχέδιο παράδοσης του Γράμμου στο μεγάλο κεφάλαιο, της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης του δάσους, με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εγκαταστάσεις χειμερινού αθλητικού τουρισμού πολυτελείας (χιονοδρομικά κέντρα κλπ.). Να παλέψει και να διεκδικήσει ανάπτυξη σε όφελος των κατοίκων της περιοχής, που θα διασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Γράμμου και θα στηρίζεται στην ορθολογική αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής.

Αυτός είναι ο πυρήνας των θέσεων της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, για την προστασία και την ανάπτυξη του Γράμμου. Οι θέσεις αυτές παρουσιάζονται σήμερα σε μεγάλη εκδήλωση στο Νεστόριο (11 π.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη), ενώ αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Καστοριά.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης του Γράμμου είναι πολλές. Αν το μεγάλο κεφάλαιο βάλει χέρι στο Γράμμο, είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν εκτεταμένες καταστροφές του περιβάλλοντος, των βοσκότοπων και ξερίζωμα όλων όσοι ζουν και απασχολούνται σε διαφόρους τομείς και κυρίως των μικρών οικογενειακών τουριστικών επιχειρήσεων.

Ανάπτυξη για ποιον

Το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, θέλει να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες δυνατότητες του Γράμμου στην κατεύθυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ανάπτυξης για λίγους σε βάρος των πολλών, της ιδιοποίησης του φυσικού πλούτου και της μετατροπής του σε εμπόρευμα και κέρδη. Επιχειρεί να παρέμβει, θέλοντας να «αξιοποιήσει» και να εντάξει τους ορεινούς όγκους στη «βάρια βιομηχανία» του χειμερινού και θερινού τουρισμού. Ταυτόχρονα επιχειρείται, από διάφορους ιδιώτες, η ένταξη στην τουριστική βιομηχανία ιστορικών θέσεων και μνημείων, όπως το νοσοκομείο του ΔΣΕ και η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ (σπηλιά του Ζαχαριάδη).

Η υλοποίηση των στόχων του μονοπωλιακού κεφαλαίου για το Γράμμο δρομολογείται με σειρά κρατικών και κοινοτικών προγραμμάτων (ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου Γράμμου - Βιτσίου, Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κεντρικής και Βόρειας Πίνδου, Πάρκο «Εθνικής Συμφιλίωσης» με τα ερείπια των κτιριακών συγκροτημάτων που άφησε πίσω του δίπλα σε αντικομμουνιστικά μνημεία κλπ.). Τα προγράμματα αυτά ξεκίνησαν επί ΠΑΣΟΚ, συνεχίζονται απ' την κυβέρνηση της ΝΔ και έχουν σαφή στόχευση: Να διευκολύνουν την επενδυτική δράση των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζικών, τουριστικών και κατασκευαστικών ομίλων, με την επίκληση της συνδυασμένης ανάπτυξης διαφόρων τομέων, τη διασφάλιση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι επιδιώξεις αυτές συγκαλύπτονται με μέτρα που σε πρώτη φάση ενισχύουν την τοπική μικρή επιχειρηματικότητα, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια, χωρίς αντιδράσεις, ο δρόμος για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του μεγάλου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή.

Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν μεγάλα έργα υποδομής που σταδιακά υλοποιούνται (π.χ. Εγνατία Οδός, εκσυγχρονισμός αεροδρομίου Καστοριάς κλπ.). Γι' αυτό επίσης διακηρύττουν την αμετάκλητη απώλεια του αγροτικού χαρακτήρα ορεινών περιοχών της Πίνδου και την ανάγκη οικονομικής ανασυγκρότησής τους με ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά.

Αναγκαία η κεντρικά σχεδιασμένη δράση

«Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του ορεινού συγκροτήματος του Γράμμου με γνώμονα τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, δεν μπορεί να γίνει στο σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο του καπιταλιστικού κέρδους. Προϋποθέτει σε τελευταία ανάλυση την κεντρικά σχεδιασμένη δράση της λαϊκής οικονομίας», σημειώνει η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ωστόσο - τονίζει - πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα που να συμβάλουν παράλληλα και ταυτόχρονα:

«Στην ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των κλάδων της τοπικής οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία, τουρισμός κλπ.).

Στην ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων, στη συγκράτηση του ορεινού πληθυσμού της περιοχής.

Στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής».

Μέτρα για την προστασία του δάσους

Για την προστασία των δασών «απαιτείται η συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα προστασίας της δασικής περιουσίας, με συντονιστικά όργανα ανά νομό - Επιχειρησιακό Κέντρο για το Γράμμο». Φορέα που συνειδητά δε συγκροτούν οι δυνάμεις του δικομματισμού. Αντίθετα, αξιοποιούν το κενό που οι ίδιες δημιουργούν για να υλοποιούν από τη μια ανεμπόδιστα τη δασοκτόνα πολιτική τους, η οποία οπλίζει το χέρι των εμπρηστών και από την άλλη να παίζουν το παιχνίδι της διάχυσης ευθυνών μεταξύ Δασικής Υπηρεσίας, Πυροσβεστικής, Περιφέρειας κλπ.

Αμεσα, στο επίπεδο της πρόληψης, απαιτούνται, μεταξύ άλλων:

«Γρήγορη υλοποίηση, από κρατικό φορέα, συνολικού προγράμματος αποναρκοθέτησης των 900 παλιών ναρκοπεδίων που αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες για το Γράμμο.

Δημιουργία πρόσθετων αντιπυρικών ζωνών. Βελτίωση, συντήρηση, οδόστρωση και διάνοιξη δασικών δρόμων με τήρηση των προβλεπόμενων προδιαγραφών».

Στο επίπεδο της αντιμετώπισης απαιτούνται:

«Ενίσχυση των Πυροσβεστικού Σώματος και των Δασικών Υπηρεσιών με εκπαιδευμένο, μόνιμο προσωπικό. Ενίσχυση των μηχανικών μέσων και των υποδομών πυροπροστασίας, κατασκευή των αναγκαίων υδατοδεξαμενών και βελτίωση της υποδομής ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών αεροπλάνων (π.χ. αεροδρόμιο Καστοριάς).

Κατάργηση των δασοκτόνων νόμων και απόσυρση των νομοσχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ για Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για Τουρισμό - ΑΠΕ που ανοίγουν το δρόμο στην ασύδοτη επενδυτική δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Συμβατή με το περιβάλλον χωροθέτηση των έργων υποδομής και των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Προτεραιότητα στην προστασία και ανασύσταση του δασοκομικού δυναμικού της περιοχής.

Αποδεικτικό Δασολόγιο και στη συνέχεια Κτηματολόγιο ως εργαλείο ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών αναγκών, στον αντίποδα της πολιτικής γενίκευσης της ιδιωτικοποίησης στη γη».

Η πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει για ανάπτυξη με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της περιοχής. Και συγκεκριμένα προτείνει:

Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Γι' αυτό απαιτούνται επενδύσεις για κτηνοτροφικό εξοπλισμό και υποδομές (σταβλισμός, καθετοποίηση κλπ.), σχέδιο και μέτρα που θα έρχονται ακόμη και σε σύγκρουση με τις οδηγίες της ΕΕ, της ΚΑΠ.

Τουριστική - Βιοτεχνική Ανάπτυξη:

Με λειτουργία δικτύου μικρών τουριστικών καταλυμάτων -ενοικιαζόμενων δωματίων (οικογενειακή ιδιοκτησία). Σύνδεση με προγράμματα λαϊκού τουρισμού/ Εργατικής Εστίας κλπ. Παρασκευαστηρίων τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Ενθάρρυνση του ορεινού αθλητικού εναλλακτικού τουρισμού.

Υλοτομία από τοπικούς συνεταιρισμούς των κατοίκων Γράμμου, που θα συμβάλλουν στον περιορισμό των εισαγωγών ξυλείας. Συνεργασία με κρατικά εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου (Καλαμπάκα, Λιτόχωρο), τα οποία σήμερα λειτουργούν και έχουν έλλειψη προσωπικού. Αναβάθμιση των κρατικών μονάδων κατασκευής ξύλινων λυόμενων οικημάτων. Αποκλειστικά Κρατική Δασική Βιομηχανία.

Σχεδιασμό μέτρων αξιοποίησης εδαφο-υδατικών πόρων και προστασίας - ελέγχου ποιότητας επιφανειακών υδάτων.

Εργα συντήρησης και αναβάθμισης παραδοσιακών οικισμών της περιοχής από κρατικό φορέα π.χ. Παλιά Κοτύλη, Γράμμουστα.

Προστασία και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων των λαϊκών αγώνων. Γκρέμισμα κάθε μισαλλόδοξου μνημείου με αναφορές σε «κομμουνιστοσυμμορίτες».


Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ