Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο πνιγμός δεν είναι βασανιστήριο;;;

Ο Μάικλ Μουκάσεϊ, πρώην ομοσπονδιακός δικαστής και εισαγγελέας, έχει επιλεγεί από τον Τζ. Μπους να διοριστεί στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Στην ακρόαση του Μάικλ Μουκάσεϊ του ζήτησαν να καταδικάσει ευθαρσώς ανακριτικές μεθόδους (βασανισμούς) που χρησιμοποιεί η CIA. Αυτός αρνήθηκε κατηγορηματικά να τις χαρακτηρίσει ως βασανιστήρια, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει... απόρρητες διαδικασίες.

H μέθοδος του εικονικού πνιγμού, που χαρακτηρίζεται από αναλυτές και ειδικούς «μεσαιωνική», δημιουργεί το αίσθημα του πνιγμού καθώς ο κρατούμενος ακινητοποιείται με το κεφάλι σε χαμηλότερο σημείο από το υπόλοιπο σώμα και δέχεται νερό μέχρι να γεμίσουν τα πνευμόνια του. Ετσι που να προκαλείται σιγά σιγά το αίσθημα της ασφυξίας. Αυτή είναι η μέθοδος που ο εν λόγω υποψήφιος για υπουργός Δικαιοσύνης είχε δυσκολία να χαρακτηρίσει βασανιστήριο. Επίσης την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της CIA, πτέραρχος Μάικλ Χέιντεν, «ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» υπερασπίστηκε τις ανακριτικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία, λέγοντας ότι είχαν ως αποτέλεσμα την απόκτηση «αναντικατάστατων πληροφοριών», οι οποίες με τη σειρά τους δικαιολογούν την πρακτική αυτή. Ο δε Μπους βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει εκείνους που έκαναν τις ερωτήσεις στην ακρόαση «ότι υπονομεύουν την ικανότητα της κυβέρνησης να καταδιώξει τους τρομοκράτες», όπως άλλοι «αδρανείς» επέτρεψαν στο παρελθόν να ανέλθουν στην εξουσία δικτάτορες όπως «ο Λένιν και ο Χίτλερ»!

Φυσικά και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Εχουμε καταλάβει από πολύ καιρό τώρα τους τρόπους που επιβάλλεται ο ιμπεριαλισμός, τους ανθρώπους που επιλέγει για να κάνουν τις βρώμικες δουλιές του και τις μεθόδους τους. Οπως και την αγωνία του για τη συγκάλυψη της βαρβαρότητάς του να περνά στις συνειδήσεις πως τα αποκρουστικά φασιστικά γεννήματά του είναι ίδια με τους ηγέτες του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση απλά καταγράφουμε...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org