Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Χρειάζεται να είναι παλλαϊκός ο αγώνας για την Παιδεία

Περιοδεία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ σε σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ

Τις ζοφερές επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής σε εκπαίδευση και εργασιακά δικαιώματα που βιώνουν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι νέοι των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ, κατήγγειλαν οι νεολαίοι στον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη, κατά την περιοδεία του στη σχολή του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη και σε συγκρότημα σχολείων στην Καλαμαριά χτες το πρωί.

Κατά την περιοδεία στη σχολή ΟΑΕΔ της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Πρωτούλης κατήγγειλε το καθεστώς σκλαβοπάζαρου με τσάμπα εργασία στον εργοδότη, στη διαδικασία της πρακτικής των μαθητών των σχολών του ΟΑΕΔ. Μαθητευόμενες βρεφονηπιοκόμοι ανέφεραν συγκεκριμένα στοιχεία για υπέρβαση ωραρίου (8 με 10 ώρες αντί για 6 που προβλέπει η σύμβαση), κακές αμοιβές (50 ή 60 ευρώ η καθεμία για δεκαπενθήμερο, δεν παίρνουν στο χέρι καμία επιδότηση), εκμετάλλευση από τους εργοδότες, που γίνονται με την ανοχή του ΟΑΕΔ.

Η τακτική αυτή, σημείωσε ο Γ. Πρωτούλης, ενθαρρύνεται από την πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Απασχόλησης για τον ΟΑΕΔ που αντί να στηρίζει τον άνεργο ταΐζει τον εργοδότη. Κάλεσε τους μαθητές να παλέψουν για δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου και για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατήγγειλε, τέλος, την προσπάθεια των προϊσταμένων της σχολής να μη φτάσει η φωνή του ΚΚΕ στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Αμέσως μετά, ο Γ. Πρωτούλης επισκέφτηκε συγκρότημα σχολείων στην Καλαμαριά που αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού (το Αθλητικό Γυμνάσιο - Λύκειο δεν έχει γυμναστές με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην μπορούν να συμμετάσχουν αξιόμαχα σε αγώνες) και το πρόβλημα της διπλοβάρδιας (συστεγάζονται 4ο - 5ο ΕΛ, 4ο - 5ο Γυμνάσιο, Αθλητικό Γυμνάσιο - Λύκειο).

Ο Γιάννης Πρωτούλης συζήτησε με καθηγητές και μαθητές των σχολείων, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η αγωνιστική στάση του δασκάλου στον αγώνα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά του λαού, που είναι αναγκαία σήμερα για τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία. Σημείωσε, ακόμα, πως υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα δασκάλων στη χώρα μας που έβαλαν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις των εκπαιδευτικών πραγμάτων της χώρας, συνδέοντας το εκπαιδευτικό έργο με τους καημούς και τις αγωνίες του λαού αυτού του τόπου.

Κάλεσε τους καθηγητές να σταθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, δίπλα στους μαθητές και στους γονείς, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, αποτρέποντας κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του μαθητικού κινήματος. Ανέπτυξε, τέλος, την πρόταση του ΚΚΕ για την Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ