Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
Νέα συνάντηση, ίδιες πιέσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν να διαρκέσει η νέα συνάντηση, χτες στο Λονδίνο, των εκπροσώπων των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Για άλλη μια φορά, ο εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον, υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, δήλωνε ότι «θα επιμείνει στην ανάγκη επιβολής» ενός νέου γύρου σκληρότερων κυρώσεων, εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην Τεχεράνη καθώς δε συμμορφώνεται με την απόφαση για τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο Μπερνς επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν κρίνουν ως «ικανοποιητικές» τις διαβεβαιώσεις που έδωσε, σε συνέντευξή του, την περασμένη βδομάδα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, σύμφωνα με τον οποίο «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει πυρηνικά όπλα». Στο πλευρό της Ουάσιγκτον, και το Παρίσι, που επίσης απέρριψε τις διαβεβαιώσεις Μπάρανταϊ, όπως και το Λονδίνο.

Αντίθετα, Ρωσία και Κίνα υποστηρίζουν ότι η επιβολή νέων κυρώσεων θα προκαλούσε εμπλοκή στη συνεργασία της ΔΕΑΕ και του Ιράν, από τον Αύγουστο, όταν κατέληξαν σε συμφωνία έτσι ώστε η Τεχεράνη να «απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα της τεθούν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα». Ρωσία και Κίνα παραπέμπουν το ζήτημα για μετά τη δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης του Μπάρανταϊ, εντός του Νοέμβρη.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι από τη χτεσινή συνάντηση δεν αναμένονται νεότερα. Ενδεικτικές, άλλωστε, ήταν και οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, που τόνισε ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δε διαφωνούν επί της ουσίας, απλώς έχουμε διαφορές τακτικής με τις Ρωσία, Κίνα ως προς το ακριβές περιεχόμενο μιας νέας απόφασης και τη χρονική στιγμή της υιοθέτησής της».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση του Λονδίνου, ο Ιρανός πρώην αντιπρόεδρος και επικεφαλής του πανίσχυρου Συμβουλίου των Ειδικών, Χασεμί Ραφσαντζανί, δήλωσε ότι η χώρα του συνεργάζεται άψογα με τη ΔΕΑΕ και απλώς θα πρέπει να επιδειχτεί λίγη υπομονή προκειμένου να διαλυθούν και οι τελευταίες υποψίες.

Αμεση ήταν η απάντηση του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας στην πρόταση που φέρεται να διατύπωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, εκ μέρους των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που δήλωσε ότι κέντρα παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε «ουδέτερες χώρες όπως η Ελβετία». Ο Σεργκέι Κιριγιένκο έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ανάλογη πρόταση έχει διατυπώσει και η Μόσχα προς την Τεχεράνη και ότι «κατά τη ρωσική άποψη, εμπλουτισμένο ουράνιο θα πρέπει να παράγεται στις χώρες που είναι πυρηνικές δυνάμεις, ήδη».

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, 30 Γερουσιαστές (29 Δημοκρατικοί μεταξύ των οποίων και οι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα Χίλαρι Κλίντον και Τζόζεφ Μπίντεν και ένας ανεξάρτητος) υπέγραψαν επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπους με την οποία του υπενθυμίζουν ότι δεν «έχει δικαιοδοσία να διατάξει καμία στρατιωτική επίθεση στο Ιράν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ