Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Επιχειρηματική» ψηφιοποίηση...

Προσανατολισμένα στην «ομογενοποίηση» και επιχειρηματική «τουριστικοποίηση» της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σύνδεσή της με το κεφάλαιο είναι τα ευρω-ενωσιακά προγράμματα ψηφιοποίησης που εφαρμόζονται στον πολιτισμό.

Παρουσιάζοντας τη σχετική δραστηριότητα του ΥΠΠΟ, στο 9ο συνέδριο πληροφορικής, ο ΓΓ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος, σημείωσε ότι η τεχνολογία παρέχει «νέα εργαλεία δημιουργίας πολιτιστικών προϊόντων» και «δυνατότητες σύνδεσης του πολιτισμού με συμπληρωματικούς τομείς, όπως η Παιδεία και ο Τουρισμός».

Τον αντιδραστικό προσανατολισμό της χρηματοδότησης αποδείχνουν οι προτάσεις του ΥΠΠΟ για το Δ' ΚΠΣ (2007 - 2013). Μεταξύ των «βασικών αξόνων» είναι «η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για την αξιοποίηση του πολιτιστικού προϊόντος (...)» και η «διαρκής αλληλεπίδραση του πολιτισμού με στρατηγικούς τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στην Παιδεία και τον Τουρισμό».

Το ΥΠΠΟ συμμετέχει στα κοινοτικά προγράμματα «MINERVA» και «MICHAEL PLUS», που «στοχεύουν στη δημιουργία μιας ομοιογενούς πλατφόρμας ψηφιοποίησης και διαχείρισης πολιτιστικού αποθέματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» και συνεργάζεται με το Συμβούλιο Εθνικών Αντιπροσώπων των ευρωπαϊκών κρατών για τη «διασφάλιση της συνέργειας και διαλειτουργικότητας όλων των τεχνολογικών εφαρμογών προβολής πολιτιστικού αποθέματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Συμμετέχει επίσης στις «ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες» για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες και τα ψηφιακά αρχεία και μουσεία, «σύμφωνα με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες».

Μεταξύ των προγραμμάτων που «τρέχουν» στο ΥΠΠΟ είναι η «Θεματική ενοποίηση του ελληνικού ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος» και η «Ψηφιοποίηση συλλογών μνημείων» του υπουργείου (προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ). Το έργο αφορά στην ψηφιακή προβολή 120.000 αντικειμένων του αρχείου της Διεύθυνσης Νεότερης - Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, με πάνω από 15.000 χαρακτηρισμούς κτιρίων με φωτογραφίες και αρχιτεκτονικά σχέδια, του αρχείου της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), με πάνω από 500 εκδόσεις για την Ακρόπολη. Μέρος του έργου είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων για την καταγραφή μνημείων - αντικειμένων αρχαιοκαπηλίας.

Το έργο «Πολιτισμική Εγνατία» αφορά άμεσα στον «πολιτιστικό τουρισμό» με την ψηφιοποίηση μνημείων, μουσείων, υποδομών σύγχρονου πολιτισμού κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.

Επιπλέον το ΥΠΠΟ «παρέχει διαρκή υποστήριξη» σε πολιτιστικούς φορείς για «να αναδείξουν το πολιτιστικό απόθεμά» τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, οι μη κερδοσκοπικοί πολιτιστικοί φορείς και οι φορείς εποπτευόμενοι από το ΥΠΠΟ θα «τρέξουν» 236 έργα ψηφιοποίησης, συνολικού προϋπολογισμού 117,7 εκατ. ευρώ. Ιδιώτες, Εκκλησία και ΤΑ (σ.σ. που είναι «επιχειρηματικά» προσανατολισμένοι) θα ψηφιοποιήσουν 2 εκατομμύρια σελίδες βιβλίων, 1,7 εκατομμύρια σελίδες χειρόγραφων, 300.000 φωτογραφίες, 30.000 δισδιάστατα αντικείμενα, 3.000 πίνακες ζωγραφικής, 20.000 άλλα έργα τέχνης, 3.000 ώρες βίντεο, 1.000 ώρες φιλμ, 10.000 ώρες ηχητικών ντοκουμέντων, 1.000 τρισδιάστατα αντικείμενα.

Ακόμη και αν κάποιοι φορείς, όπως η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ωφεληθούν πρόσκαιρα από τα παραπάνω, η «αξιοποίηση» του ελληνικού πολιτισμού θα γίνεται με όρους «αγοράς».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org