Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση

Την Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό για τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, επανακατέθεσε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής. Στην Επίκαιρη Ερώτηση σημειώνεται:

«Η επίθεση κατά των κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων που εξελίσσεται από τις αρχές της δεκαετίας του '90 από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι στοιχείο συνολικής επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά των λαϊκών στρωμάτων.

Οι νόμοι Σιούφα το '90-'93 και ο νόμος Ρέππα το 2002 οδήγησαν σε αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων, συνολική χειροτέρευση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων αναγκάζονται να ζούνε με συντάξεις πείνας.

Για δεκαετίες το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία λεηλατούν τα ασφαλιστικά ταμεία, με μεγάλη εισφοροδιαφυγή, την ανασφάλιστη εργασία, την άτοκη ή με χαμηλούς τόκους χρησιμοποίηση των αποθεματικών, που υφίστανται για πολλά χρόνια σοβαρές απώλειες από τον χρηματιστηριακό και τραπεζικό τζόγο. Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως μέσο τον προσχηματικό "κοινωνικό διάλογο", οργανώνει νέα σφοδρή, αντιλαϊκή επίθεση.

Στόχος της είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξεων, γενικότερα η κατάργηση δικαιωμάτων και η οικοδόμηση ενός ασφαλιστικού συστήματος που σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας θα φορτώνει συνεχώς περισσότερα βάρη στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, απαλλάσσοντας το κράτος και τους επιχειρηματίες από τις υποχρεώσεις τους.

Προωθεί τον αποχαρακτηρισμό Βαρέων Ανθυγιεινών και Επικίνδυνων Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Ετοιμάζει επέκταση της αύξησης του ορίου ηλικίας για ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται πριν το 65ο έτος της ηλικίας.

Οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν κριτήριο τα συμφέροντα και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων: με αύξηση των συντάξεων, μείωση των ορίων ηλικίας και άλλα αιτήματα που επανειλημμένα έχει προβάλει το Κόμμα μας. Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σε όλα τα παραπάνω;».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org