Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
«Χάνει την υπομονή της» η Αγκυρα

Ο τουρκικός στρατός όλο και αναπτύσσεται στα σύνορα με το Ιράκ

Associated Press

Ο τουρκικός στρατός όλο και αναπτύσσεται στα σύνορα με το Ιράκ
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία χάνει την υπομονή της και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξει σταθερότητα στα σύνορά της», διαμήνυσε, εκ νέου, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος Α. Γκιουλ. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν, από την άλλη, πέταγε το γάντι στην Ουάσιγκτον υπογραμμίζοντας ότι «η Αγκυρα δε θα επηρεαστεί στις αποφάσεις της από τις αμερικανικές ανησυχίες». Συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ «ως στρατηγικός εταίρος θα έπρεπε να δρα μαζί με την Τουρκία, όπως το πράξαμε εμείς στο Αφγανιστάν».

Στην τουρκική πρωτεύουσα έφθασε, χτες, το απόγευμα, άλλη μια ιρακινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας, ενώ, το βράδυ, αναμένονταν και απεσταλμένοι του Αμερικανού πρέσβη στη Βαγδάτη για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί. Η Αγκυρα επαναλάμβανε ότι «περιμένει σαφή μέτρα».

Από την άλλη, η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ αμφισβητούσε την εντολή της κυβέρνησης Μάλικι, από τη Βαγδάτη, να «κλείσουν πάραυτα όλα τα γραφεία του ΡΚΚ» στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν». Παράλληλα, και ενώ συνεχίζεται η ανάπτυξη πεσμέργκα (Κούρδων μαχητών) κατά μήκος των συνόρων, σφοδρές μάχες ξέσπασαν, τα ξημερώματα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, όταν απωθήθηκε απόπειρα εισόδου Κούρδων ανταρτών στο τουρκικό έδαφος, κατά την οποία σκοτώθηκαν 30 αντάρτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ