Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ ΑΕ»
Εργαζόμενη μητέρα κατήγγειλε την απόλυσή της

Επιβεβαιώνεται πλήρως το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ»

Το τελειωτικό χτύπημα δέχτηκε χτες το «φιλεργατικό» προσωπείο της κλωστοϋφαντουργίας «Βαρβαρέσσος» στη Νάουσα, που δύο μέρες τώρα προσπαθεί να πείσει ότι το φακέλωμα που κάνει στους υποψήφιους γονιούς δεν έχει ύποπτα κίνητρα. Στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, η οποία αναπαρήγαγε το θέμα που την Τετάρτη αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», μια πρώην εργαζόμενη (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση του «Ρ») κατήγγειλε τηλεφωνικά ότι απολύθηκε λίγους μήνες μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού της και επειδή σχεδίαζε να αποκτήσει και δεύτερο! Μάλιστα, όπως είπε, η ίδια η προσωπάρχης της έδωσε την απόλυση στο χέρι. Είναι το ίδιο στέλεχος της επιχείρησης που πριν δυο μέρες ισχυριζόταν ότι η «Βαρβαρέσσος», ούτε λίγο - ούτε πολύ, αποτελεί «εργασιακό παράδεισο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», μέσα στην τελευταία 4ετία, τουλάχιστον δύο γυναίκες απολύθηκαν για τον ίδιο λόγο. Αποκαλύπτεται και μ' αυτόν τον τρόπο ποια είναι τα πραγματικά «δώρα» που ετοιμάζει για τους εργάτες και ιδιαίτερα τις εργάτριες στα εργοστάσιά της η επιχείρηση «Βαρβαρέσσος», ζητώντας από τους εργαζόμενους να δηλώσουν αν σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδί την επόμενη διετία. Δεν είναι τα ...ημερολόγια για τα νεογέννητα, που πρέπει να προγραμματίσουν και να προμηθευτούν έγκαιρα. Αλλά η λίστα μέτρων για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και τα υποψήφιά θύματά της.

Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διαψευστεί τα όσα κατέγραψε ο «Ρ» για τα σχέδια της εταιρείας να κλείσει το ένα από τα 3 εργοστάσια που λειτουργεί στη Νάουσα. Κάτι το οποίο προφανώς απαιτεί απολύσεις ή αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Μόλις πριν λίγους μήνες άλλωστε κατάργησε μία βάρδια και «απαλλάχτηκε» από το βάρος 17 θέσεων εργασίας.

Σαν υπερασπιστής της εταιρείας εμφανίστηκε ο δήμαρχος της Νάουσας, Α. Καραμπατζός, που αν και κατά δήλωσή του δε γνώριζε το θέμα, προσπάθησε να καλλωπίσει το προφίλ της λέγοντας ότι «είναι μια καλή εταιρεία η οποία δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα μέχρι σήμερα» και ότι «απασχολεί 280 εργαζόμενους», δηλαδή δίνει ψωμί σε τόσους εργάτες! Ούτε τις απολύσεις είδε ο δήμαρχος, ούτε τους ενοικιαζόμενους εργάτες -αυτούς που η «καλή εταιρεία» δεν προσμετρά στο προσωπικό της -, ούτε τις χαμένες θέσεις εργασίας. Αυτά άλλωστε θεωρούνται φυσιολογικές απώλειες στο κυνήγι της κερδοφορίας. Γι' αυτό στη Νάουσα υπάρχει τουλάχιστον ένας απολυμένος και άνεργος σε κάθε σπίτι.

Επιχείρηση καθησυχασμού

Χτες, η Διεύθυνση Διοικητικού ανάρτησε το δημοσίευμα του «Ρ» μέσα στους χώρους δουλιάς, συμπληρώνοντας στο κάτω μέρος του κειμένου τη δική της ερμηνεία. Αυτή που αποδίδει το φακέλωμα των υποψήφιων γονιών στην ανάγκη έγκαιρου προγραμματισμού και προμήθειας των δώρων για τους εργαζόμενους. Το σημείωμά τους κατέληγε καλώντας τους εργάτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Παράλληλα, ο διευθυντής Διοικητικού συγκέντρωνε τους εργαζόμενους ανά βάρδια και τους καθησύχαζε. Στο ερώτημα αν θα κλείσει το παλιό εργοστάσιο, απαντούσε ότι κανένας δεν πρόκειται να χάσει τη δουλιά του.

Η περίπτωση του Λαναρά και η πλούσια πείρα των εργαζομένων επιβεβαιώνουν ότι οι διαβεβαιώσεις των εργοδοτών είναι κενό γράμμα. Στο χέρι τους είναι, δυναμικά, μαζί με το ταξικό κίνημα να οργανώσουν την πάλη τους και αγωνιστικά να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους, να εμποδίσουν τον εργασιακό μεσαίωνα που τους ετοιμάζουν οι πλουτοκράτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων(2011-02-11 00:00:00.0)
Απαιτεί χρηματοδότηση για να προχωρήσει σε νέες απολύσεις(2010-09-21 00:00:00.0)
Τους πετούν στον Καιάδα της ανεργίας(2010-02-26 00:00:00.0)
Αντιστέκονται στις απολύσεις και την τρομοκρατία(2005-10-18 00:00:00.0)
Ενοχλούνται...(2004-10-28 00:00:00.0)
Ενοχος γιατί απεργούσε!(2004-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ