Κυριακή 21 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παλεύουμε για συγκοινωνίες υπέρ του λαού

Για ενιαίο δημόσιο φορέα αστικών συγκοινωνιών, για σύγχρονες και φθηνές συγκοινωνίες, για να καταργηθούν τα διόδια

Με αφορμή τις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση ανατιμήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε ανακοίνωσή της η ΚΟΑ του ΚΚΕ τονίζει:

«Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές - όσοι βέβαια κατάφεραν να κάνουν - η λαϊκή οικογένεια έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με το τέρας της ακρίβειας.

Οι τιμές αυξάνονται σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες πλατιάς κατανάλωσης, όπως το ψωμί, τα τρόφιμα, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό, τα εισιτήρια, τα διόδια κ.ά.

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ (υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών) προχωρεί ακάθεκτη σε επιβολή αυξήσεων-φωτιά στα εισιτήρια όλων των αστικών συγκοινωνιών (λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, μετρό), του ΟΣΕ και των υπεραστικών λεωφορείων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αυξήσεις αυτές θα πρέπει να αναμένονται από τις αρχές του 2008, ενώ το ποσοστό τους εκτιμάται ότι θα ανέλθει και θα κυμανθεί μεταξύ 7%-16,5%! Δηλαδή, θα φτάσει έτσι, η τιμή των εισιτηρίων κοντά στο 1 ευρώ!

Επιχειρώντας μάλιστα να δικαιολογήσει τις «καυτές» αυτές αυξήσεις, ο υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης, δήλωσε σε εφημερίδα, ότι αυτές γίνονται «γιατί υπάρχουν τεράστια ελλείμματα που βαρύνουν τον πολίτη και είναι δικά του ελλείμματα»! Δηλαδή, για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στις συγκοινωνίες, που δημιουργούν χρέη και ελλείμματα, φταίνε και πάλι οι εργαζόμενοι. Η πολιτική των συνεχών ανατιμήσεων που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, ξεζουμίζει τα λαϊκά στρώματα και ταυτόχρονα δημιουργεί καλύτερους όρους για να ενισχυθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Το συγκοινωνιακό σύστημα - παρά τα έργα που έγιναν - είναι ανεπαρκές. Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού γενικότερα. Είναι πανάκριβο, αντιπαραγωγικό και αναχρονιστικό στο σχεδιασμό και τα μέσα.

Σύμφωνα επίσης με παλιότερες δηλώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, τα διόδια μέχρι το 2010 θα αυξηθούν περίπου κατά 500%!! Η αύξηση αυτή θα πυροδοτήσει και άλλες αυξήσεις, στα εισιτήρια των υπεραστικών λεωφορείων και στις τιμές των προϊόντων που μεταφέρονται μέσω του οδικού δικτύου.

Ακόμη με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, ετοιμάζεται επιβολή διοδίων στην είσοδο και άλλων περιοχών, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Εμείς ως ΚΚΕ, παλεύουμε για ενιαίο δημόσιο φορέα αστικών συγκοινωνιών, με ευθύνη σχεδιασμού, κατασκευής, λειτουργίας, συντήρησης, ελέγχου και χρηματοδότησης από το κράτος, στο πλαίσιο του ενιαίου φορέα αστικών και υπεραστικών μεταφορών.

Αγωνιζόμαστε και παλεύουμε για:

  • Την ένταξη σ' αυτόν όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • Για φθηνές, ασφαλείς και αξιόπιστες συγκοινωνίες με δωρεάν χρονικές ζώνες και ειδική αντιμετώπιση (δωρεάν εισιτήριο) ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, συνταξιούχων, μαθητών - σπουδαστών, ΑΜΕΑ κ.ά.
  • Για έργα και υποδομές που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος, χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και το περιβάλλον.
  • Για δημόσιες σύγχρονες συγκοινωνίες.
  • Για κατάργηση όλων των διοδίων. Να υπάρχει παντού ελεύθερη διέλευση, χωρίς κανένα χαράτσι στους εθνικούς δρόμους, στην Αττική οδό, στις μεγάλες οδικές αρτηρίες.

Ολα τα έργα ανήκουν στο λαό γιατί φτιάχτηκαν με δικά του χρήματα. Πληρώνει με την αντιλαϊκή φορολογία και ξαναπληρώνει διόδια για τη χρήση τους.

Καλούμε το λαό με εμπιστοσύνη στη δύναμη και στο δίκιο του, να αγωνιστεί μαζί με το ΚΚΕ, για ισχυρό λαϊκό κίνημα, που θα διεκδικεί τα δικαιώματά του, θα αντιπαλεύει τα χειρότερα που έρχονται, θα αντεπιτίθεται σταθερά για να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας, να δρομολογηθούν θετικές διεργασίες, για να υπάρξει επιτέλους προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ