Κυριακή 21 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εργαλεία κοινωνικής «συναίνεσης»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ταμείο για τη «λίπανση» των «κοινωνικών σχέσεών» τους έχουν προνοήσει εδώ και χρόνια να φτιάξουν ενώσεις Γάλλων εργοδοτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου που επικαλείται το «Οικονομικό Βήμα».

Αποκαλυπτικές για το τι σημαίνει «λίπανση» είναι οι εξηγήσεις Γάλλων στελεχών του επιχειρηματικού κόσμου μεγαλοεπιχειρηματιών: «Η παροχή βοήθειας σε διάφορους εταίρους της κοινωνικής ζωής αποτελεί παραδοσιακή πρακτική της UIMM (σ.σ. Ενωση εργοδοτών στη Μεταλλουργία) στην αποστολή της για τη διευκόλυνση του κοινωνικού διαλόγου»... «Ο στόχος ήταν να αποφύγουμε τη μαλθακότητα ορισμένων εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις και να τους ενθαρρύνουμε να είναι σκληροί, με το αζημίωτο βέβαια»... Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι επιχειρήσεις κατέθεταν επί χρόνια το 0,1% της συνολικής δαπάνης για μισθούς σ' αυτό το ταμείο, που σήμερα υπολογίζεται ότι περιέχει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Προκειμένου να αποτρέψει κάθε αγώνα, να κάμψει κάθε αντίσταση των εργαζομένων, το κεφάλαιο δε χρησιμοποιεί μόνο εκβιασμούς, τρομοκρατία, απειλές για απόλυση. Φτάνει να στήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό εξαγορών για την εξασφάλιση της πολυπόθητης «κοινωνικής συναίνεσης», δηλαδή της πολύτιμης «ταξικής ειρήνης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ