Κυριακή 21 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Η συνέχεια βρίσκεται μπροστά

Η πρώτη αγωνιστική απάντηση της χρονιάς στο χώρο της εκπαίδευσης είναι γεγονός. Δόθηκε την περασμένη Πέμπτη, με δυναμικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Αρτα, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Καρδίτσα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη... Φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, γονείς βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία υψηλού επιπέδου. Απαιτώντας τη μη εφαρμογή - κατάργηση του νόμου -πλαισίου, τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05.

Η συνέχεια βρίσκεται μπροστά... Ηδη, οι 10 φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που συμμετείχαν στη συγκέντρωση της περασμένης βδομάδας, προχώρησαν σε συνάντηση συντονισμού και καλούν το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων να προχωρήσουν σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων, σε πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και σε νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Νοέμβρη. Σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων και συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί επίσης τους σπουδαστικούς συλλόγους και το Παναθηναϊκό Συντονιστικό των ΤΕΙ. Ακόμα, οι φοιτητικοί σύλλογοι και το Παναθηναϊκό Συντονιστικό των ΤΕΙ καλούν τους συλλόγους να συμμετάσχουν στις 2 Νοέμβρη σε πανελλαδική συνάντηση συντονισμού και να πάρουν πρωτοβουλία για σύσκεψη φορέων (εργατικών σωματείων, σπουδαστών, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων) ώστε να οργανωθεί η κοινή δράση για την Παιδεία. Το Παναθηναϊκό Συντονιστικό Αγώνα των ΤΕΙ καλεί επιπλέον σε γενικές συνελεύσεις σε κάθε τμήμα και εξάμηνο, σε συγκρότηση αγωνιστικών επιτροπών εξαμήνων για την οργάνωση της πάλης των σπουδαστών και ακόμη καλεί τους συλλόγους να ορίσουν αντιπροσώπους για το πανσπουδαστικό συνέδριο ώστε να επανασυσταθεί το ΚΣ της ΕΣΕΕ. Στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητικοί σύλλογοι που προχώρησαν σε συνάντηση συντονισμού με βάση τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους, καλούν τους φοιτητές να προχωρήσουν σε νέες γενικές συνελεύσεις και να εντείνουν τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις στις 31 Οκτώβρη και την 1η Νοέμβρη.

Στο στόχαστρο φοιτητών και σπουδαστών μπαίνουν όλα τα μέτρα που προωθούν την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων και υποβαθμίζουν τις σπουδές και τα πτυχία. Ετσι, απαιτούν να μην εφαρμοστεί - να καταργηθεί ο νόμος - πλαίσιο, να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05, να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της «αξιολόγησης», των «πιστωτικών μονάδων» κλπ., να αποσυρθούν τα νομοσχέδια για την έρευνα και για τα μεταπτυχιακά. Ο αγώνας για το πανεπιστήμιο που έχει σήμερα ανάγκη η νεολαία και ο λαός συνεχίζεται, μέσα και έξω από τις σχολές. Με την απαίτηση για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, υλικά εργαστηρίων, φοιτητική μέριμνα να κυριαρχεί. Αλλωστε, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, φοιτητές και σπουδαστές, έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες κινητοποιήσεις (στην πλειοψηφία τους με πρωτοβουλία της ΠΚΣ), διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στη μόρφωση.

Για σχολείο που να μορφώνει

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές οργανώνουν τη δράση τους, προχωρούν σε συνελεύσεις στα σχολεία, σε συνεδριάσεις δεκαπενταμελών και συναντήσεις των τοπικών συντονιστικών. Ηδη σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι μαθητές αρκετών σχολείων, αντιδρώντας στις απαράδεκτες συνθήκες των σχολικών κτιρίων, στις τεράστιες ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και στο κόστος της «δημόσιας και δωρεάν» Παιδείας που βαραίνει τις πλάτες των οικογενειών τους. Οι μαθητές διεκδικούν δημόσια και δωρεάν Παιδεία και μέχρι στιγμής αρκετά σχολεία προχωρούν ανάμεσα σε άλλα σε τοπικές κινητοποιήσεις, αποχή από τα μαθήματα, καταλήψεις. Τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες αρκετές συναντήσεις τοπικών συντονιστικών σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ηράκλειο, Πάτρα, Γιάννενα, ενώ σήμερα στο Συντονιστικό του Πειραιά καλούν τα σχολεία: Τζάνειο, 6ο Ενιαίο Λύκειο Πειραιά, Χατζηκυριάκειο, Ενιαίο Λύκειο Καστέλας. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας προγραμματίζει συνάντηση στις 4 Νοέμβρη. Στη Θεσσαλονίκη, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων καλεί σε κινητοποίηση την Τετάρτη, 24 Οκτώβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο άγαλμα Βενιζέλου. Στη Λάρισα το Συντονιστικό καλεί τους μαθητές σε κινητοποίηση την 1η Νοέμβρη, καλώντας τους μαθητές να προχωρήσουν εκείνη τη μέρα σε καταλήψεις των σχολείων τους.

Απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση στην Παιδεία, όπως εκφράζεται μέχρι σήμερα, αλλά και με τα μέτρα που έρχονται μέσα από την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης, σε εξέλιξη βρίσκεται η πλατιά καμπάνια πολιτικής δράσης της ΚΝΕ στα σχολεία. Με στόχο να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση με τους μαθητές για τις ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης στα σχολεία σήμερα, αλλά και για το αύριο που τους ετοιμάζουν. Γιατί αν το σχέδιο «Καποδίστριας 2» περπατήσει, αν η αποκέντρωση προχωρήσει (όπως είναι και ο στόχος της κυβέρνησης), τα σχολεία οδηγούνται στην επιχειρηματική λειτουργία, στην ιδιωτικοποίηση και την ταξική κατηγοριοποίηση. Το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση χτυπιέται αλύπητα. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται μαζικός, οργανωμένος και συνεχής λαϊκός αγώνας, που να βάζει μπροστά την απαίτηση για ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους, που να παρέχει ολόπλευρη βασική μόρφωση, χωρίς κατηγοριοποιήσεις και διαχωρισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ