Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Λευτεριά στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές

Συνεχίζεται η προσπάθεια απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών πατριωτών που παραμένουν έπειτα από 9 χρόνια ακόμα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων της Φλόριδας ενάντια στην Κούβα. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με χτεσινή ανακοίνωση Τύπου υπογραμμίζει:

«Οι Πέντε Κουβανοί που συνέβαλαν στην έρευνα και στην αποκάλυψη τρομοκρατικών ενεργειών ενάντια στο λαό της Κούβας από ακροδεξιές κουβανικές ομάδες της Φλόριδας, βρίσκονται ακόμη -έπειτα από εννιά χρόνια- φυλακισμένοι κάτω από συνθήκες πλήρους απομόνωσης. Κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, κάτω από βάρβαρες συνθήκες με κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, ακόμη και των ίδιων των αμερικανικών νόμων. Μάλιστα σε δύο από αυτούς τους έχουν απαγορευτεί ακόμη και οι επισκέψεις από τις συζύγους τους. Η Ομάδα Εργασίας για Αυθαίρετες Κρατήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε την κράτηση αυτή αυθαίρετη.

Η υπόθεση αυτή, με σαφείς πολιτικές διαστάσεις, έχει προκαλέσει ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης για την απελευθέρωσή τους, ενώ έχει απασχολήσει και τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στα πλαίσια για την παγκόσμια καμπάνια για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών, θα γίνει συνάντηση της Ομάδας Φιλίας και Αλληλεγγύης με το Λαό της Κούβας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με δύο από τις συζύγους των φυλακισμένων, τον πρέσβη της Κούβας στις Βρυξέλλες και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη 24 Οκτώβρη, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και οι πέντε ευρωβουλευτές της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς/Βόρεια Πράσινη Αριστερά, Γιώργος Τούσσας (Ελλάδα), Willy Meyer Pleite (Ισπανία), Sahra Wagenknecht (Γερμανία) και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης (Κύπρος), οι οποίοι λίγους μήνες πριν ανέλαβαν την πρωτοβουλία και ζήτησαν να επισκεφτούν τους 5 Κουβανούς φυλακισμένους, πλην όμως οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ αρνήθηκαν να τους επιτρέψουν την επίσκεψη, με τη φαιδρή δικαιολογία ότι δεν τους γνώριζαν προσωπικά πριν την κράτησή τους.

Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, η οποία από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την απαράδεκτη αυτή απαγόρευση, καλεί τις πολιτικές δυνάμεις, το εργατικό κίνημα και τις μαζικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους Κουβανούς κρατούμενους και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ