Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΠΤΩΤΟΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Προσπαθούν να σώσουν την εργοδοσία και τις καρέκλες τους

Αρνούνται να παραιτηθούν, προκαλώντας την οργή των εργαζομένων. Σε τραμπουκισμούς κατέφυγε χτες η πλειοψηφία

Χτες το πρωί, ένα 24ωρο μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αγωνιστικής παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή» (ΕΕΝΣ), καθαίρεσαν τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές από την πλειοψηφία της διοίκησης τους σωματείου τους, αυτοί ακριβώς οι συνδικαλιστές - στελέχη της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς «ίχνος τσίπας», αντί να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, επιστράτευσαν μηχανισμό για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους! Επιδόθηκαν ακόμα και σε τραμπουκισμούς, προκειμένου τώρα να σώσουν τις καρέκλες τους!

Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την απόφαση των εργαζομένων, αθετώντας τα όσα οι ίδιοι διακήρυτταν με ανακοινώσεις τους και μπροστά στους εργαζόμενους στη διάρκεια της συνέλευσης, χτες αρνήθηκαν όχι μόνο να παραιτηθούν, αλλά ακόμα και να επικυρώσουν τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης!

Η στάση της καθαιρεμένης πλειοψηφίας αποτελεί καθαρή παρέμβαση της γερμανικής ιδιοκτήτριας των ναυπηγείων «Thyssen Kroup», η οποία βλέπει ότι οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι, συσπειρώνονται στις ταξικές δυνάμεις της ΕΕΝΣ και είναι έτοιμοι να της χαλάσουν τα σχέδια που είχε καταστρώσει με τους συμβιβασμένους. Δηλαδή, τη διάλυση του ναυπηγείου, η οποία σηματοδοτείται και με την πώληση που έγινε του τμήματος τροχαίου υλικού, που συνοδεύεται με το διωγμό των 200 εργαζομένων σ' αυτό και συνολικά τη συρρίκνωση του προσωπικού.

Εξόφθαλμη είναι και η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί, μέσω των στελεχών του στο ναυπηγείο και στο σωματείο, να σώσει τη συμφωνία παράδοσης του ναυπηγείου στους Γερμανούς που το ίδιο «έκλεισε» ως κυβέρνηση το 2001 και να «καθαρίσει» συνολικά για την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, δίνοντας χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Επιστράτευσαν τραμπούκους

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, είχε καθοριστεί η συνεδρίαση της διοίκησης του σωματείου, προκειμένου να υποβληθούν οι παραιτήσεις των καθαιρεμένων και να καθοριστεί η εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Οταν πήγαν στο σωματείο οι εκπρόσωποι της ΕΕΝΣ, αρνήθηκαν να γίνει συνεδρίαση της διοίκησης και δήλωσαν ευθαρσώς ότι αρνούνται να παραιτηθούν. Αμέσως οι εκπρόσωποι της ΕΕΝΣ ενημέρωσαν τους εργαζόμενους του ναυπηγείου. Η οργή και η αγανάκτηση ξεχείλισε και σε λίγο χρόνο έξω από το σωματείο συγκροτήθηκε μεγάλη συγκέντρωση.

Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ επιστράτευσαν μηχανισμό κυρίως από μηχανοδηγούς και ανθρώπους της γερμανικής ιδιοκτήτριας εταιρείας, οι οποίοι ακριβώς την ώρα που άρχισε να μιλάει στους συγκεντρωμένους ο εκπρόσωπος της ΕΕΝΣ, Θοδωρής Κούτρας, εξαπέλυσαν άγρια επίθεση εναντίον των συγκεντρωμένων εργαζομένων, αλλά και των εκπροσώπων της ΕΕΝΣ!

Τελικά, κάτω από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, οι έκπτωτοι αναγκάστηκαν να δεχτούν να γίνει συνεδρίαση της διοίκησης του σωματείου την ερχόμενη Τρίτη να καθοριστεί η εκλογοαπολογιστική συνέλευση, χωρίς, ωστόσο, να δεχτούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Ωστόσο, αξίωσαν στην εκλογική διαδικασία να μη συμμετέχουν οι 200 εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού, γιατί, όπως ειπώθηκε ξεδιάντροπα από αυτούς, ανήκουν πλέον σε άλλη εταιρεία!

Η ΕΕΝΣ ξεκαθάρισε ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι αυτό που άρχισαν για σωματείο με ταξικό προσανατολισμό - εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων, προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση της εργοδοσίας υπερασπίζοντας τις θέσεις εργασίας τους, τα δικαιώματά τους, την ίδια τη λειτουργία του ναυπηγείου. Από σήμερα, η μάχη συνεχίζεται με καθημερινές συγκεντρώσεις σε κάθε χώρο δουλιάς του ναυπηγείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ