Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Παρέμβαση στη Βουλή για τη Μονάδα Αφαλάτωσης

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ κατατέθηκε χτες

Τη λήψη άμεσων μέτρων για υγιεινό - φθηνό νερό για άρδευση και ύδρευση στην Αργολίδα, την προστασία του περιβάλλοντος του ΔΔ Κοιλάδας από την κατασκευή έργων που προκαλούν επιβάρυνση, αλλά και την ολοκλήρωση της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Κρανιδίου, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνεται στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Βέρα Νικολαΐδου, Νίκος Μωραΐτης και Γιώργος Μαρίνος.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως δεν πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της εταιρείας «MIND COMPASS PARKS AE» για κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στην Κοιλάδα Κρανιδίου, για την οποία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αργολίδας αμέσως αποφάνθηκε θετικά, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι εκτός από την καταστροφή που θα υποστεί το περιβάλλον στον κόλπο όπου βρίσκεται η αρχαία πόλη Μάσσητος, αλλά και τις επιπτώσεις σε αλιεία, αγροτική παραγωγή και δημόσια υγεία, «η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης από την εταιρεία είναι παράνομη γιατί παραχωρεί δημόσιο αγαθό για κερδοσκοπική εκμετάλλευση, χωρίς να υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή ειδικές συνθήκες».

Επισημαίνουν, επίσης, πως το περιβάλλον της περιοχής είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Αποβλήτων στην Κοιλάδα και τα λύματα της περιοχής απορρίπτονται από δημοτικά βυτιοφόρα σε ανοιχτό χώρο. Παράλληλα, το πόσιμο νερό στο ΔΔ Κοιλάδας είναι ακατάλληλο, δεν έχει κριθεί η επικινδυνότητα της γενικής χρήσης του νερού και έχει παρουσιαστεί επιβάρυνση στις μετρήσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και το θαλάσσιο νερό που επιτείνεται από τα ιχθυοτροφεία της περιοχής.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το ΚΚΕ απορρίπτει την τεχνική λύση της αφαλάτωσης ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές και πως είναι «συνειδητή αντιλαϊκή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ τώρα και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, γιατί επί πολλά χρόνια δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες σε νερό ολόκληρης της περιοχής της Ερμιονίδας». Αντίθετα, παραχωρούν το νερό και τις δημόσιες υποδομές στους ιδιώτες, προκειμένου να διευκολύνουν την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών τους σε βάρος των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Καταλήγοντας, ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  • Για να εξασφαλίσει υγιεινό - φτηνό νερό για την ύδρευση, την άρδευση και την προστασία του περιβάλλοντος στο Δήμο Κρανιδίου, και στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κοιλάδας, Φούρνων και το Πόρτο Χέλι, καθώς και γενικότερα στην Αργολίδα.
  • Για να προστατεύσει το περιβάλλον στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κοιλάδας του Δήμου Κρανιδίου, ιδίως από την κατασκευή έργων που προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον, όπως η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης από την εταιρεία «MIND COMPASS PARKS AE».
  • Για την άμεση ολοκλήρωση της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Αποβλήτων του Δήμου Κρανιδίου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ιδιώτες οι μονάδες αφαλάτωσης(2011-02-12 00:00:00.0)
Σκανδαλώδης προσπάθεια εμπορευματοποίησής του(2009-02-07 00:00:00.0)
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ(2006-12-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-11-30 00:00:00.0)
Βιομηχανίες ρυπαίνουν το περιβάλλον(2003-05-28 00:00:00.0)
Στο σχεδιάγραμμα(1997-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ