Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «Ρ» - ΠΥΓΜΑΧΙΑ
«Το απόλυτο χάος»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Λευτέρης Λιβάδης αποκαλύπτει στον «Ρ» την κατάσταση του αθλήματος

Στο φινάλε της έρευνας για την πυγμαχία, ο «Ρ» συνομιλεί με τον προπονητή του Ολυμπιακού, καθηγητή Σωματικής Αγωγής, Λευτέρη Λιβάδη, Βαλκανιονίκη, Πρωταθλητή Ελλάδος. Χαρακτηριστική είναι η άποψή του για την κατάσταση στο άθλημα και κυρίως τους εξωαγωνιστικούς λόγους που το αναγκάζουν να είναι στη μιζέρια του. Και όλα αυτά με την ανοχή της πολιτείας..

«Χάος. Είμαι στην πυγμαχία από το 1974 πρωταθλητής, προπονητής κ.λπ. Με απέλυσαν από την Ομοσπονδία το 2000 με "κούριερ", γιατί δεν είχα ψήφο, δεν είχα δικό μου σωματείο για να ψηφίσω στις εκλογές της Ομοσπονδίας, δεν είχα δηλαδή σωματείο - "μαϊμού". Από τη στιγμή που ο νόμος δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης αθλητικού σωματείου, διάφοροι σουλατσαδόροι δεν έχασαν την ευκαιρία να ιδρύσουν σωματεία πυγμαχίας παίζοντας το ρόλο του προέδρου και του προπονητή. Με την ψήφο τους, λοιπόν, μπορούν να εκβιάσουν την Ομοσπονδία, λέγοντας "θα σε ψηφίσω, αλλά θα με κάνεις προπονητή εθνικής ομάδας"».

«Κωφεύει η πολιτεία»

Οσον αφορά στο τι κάνει η πολιτεία για όλα αυτά, ο Λευτέρης Λιβάδης είναι κατηγορηματικός για τη στάση των αρμοδίων.

«Τίποτα. Είμαστε η μοναδική Ομοσπονδία στον κόσμο που, μέσα σε μια σεζόν, αλλάξαμε τέσσερις φορές το πρόγραμμα των αγώνων. Ενώ ο νόμος 2725/99 είναι σαφής. Μια προκήρυξη το χρόνο. Εφέτος έγιναν τα εξής κωμικά: Το πρωτάθλημα κόπηκε στη μέση, οι μισές κατηγορίες αγωνίστηκαν στη Σπάρτη και οι άλλες μισές στην Κρήτη. Τρέχαμε με τα παιδιά κάτω από άθλιες συνθήκες με τους αθλητές να κοιμούνται σε καρέκλες και το πρωί ν' αγωνίζονται. Διασυρμός της πυγμαχίας».

-- Υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες γι' αυτό;

«Πολλές, η βασικότερη, όμως, είναι ότι η Ομοσπονδία άγεται και φέρεται από τα σωματεία - "μαϊμούδες". Αυτά υποδεικνύουν τα μέλη της Ομοσπονδίας. Αυτή είναι η διαπλοκή στον αθλητισμό και βέβαια ρυθμίζουν τις τύχες του αθλήματος».

-- Η ΓΓΑ δε θα 'πρεπε με τα όργανα που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει να επέμβει;

«Για να μην το έχει κάνει μέχρι σήμερα ή και να πει ότι δε θέλει, το λέω αυτό γιατί ο σύνδεσμος των προπονητών επανειλημμένα έχει κάνει καταγγελίες για ό,τι συμβαίνει στο άθλημα και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από την πλευρά της. Εχουμε όμως κι εμείς, οι προπονητές των μεγάλων σωματείων, ευθύνες. Δε στεκόμαστε στο ύψος μας, αφήνουμε αυτούς, τους κομπιναδόρους, να ροκανίζουν το χώρο μας. Είμαι καθηγητής σε αθλητική τάξη στον Πειραιά και πολλές φορές ντρέπομαι τους μαθητές - αθλητές μου. Τους γυμνάζω στον "Πλάτωνα" Νίκαιας».

«Τα προσωπικά συμφέροντα πάνω απ' όλα»

Οσο για το τι πρέπει να γίνει και να αλλάξει η κατάσταση, ο προπονητής του Ολυμπιακού μάς τονίζει ότι τα προσωπικά συμφέροντα είναι αυτά που εμποδίζουν την οργανωμένη αντίδραση, προκειμένου να αλλάξει κάτι. «Δεν υπάρχουν άνθρωποι, όλοι κοιτάζουν τον εαυτό τους, τα προσωπικά τους συμφέροντα. Εύχομαι αυτή η κουβέντα που κάναμε να βοηθήσει να γίνει κάτι για το άθλημα. Οι αθλητές δεν είναι αναλώσιμο υλικό. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε».


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org