Συναντήθηκαν χτες αντιπροσωπείες του Κόμματος και του Σωματείου Εργαζομένων
Η υπονόμευση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) απ' την κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αναμενόμενη καθώς είναι συνειδητή επιλογή της - όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας.
Τα παραπάνω υπογράμμισε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Μαρία Λαμπρινού, υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΕΑ που έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Οι εκπρόσωποι του σωματείου περιέγραψαν τη δραματική κατάσταση του ΕΚΕΑ που προκύπτει απ' τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και την οικονομική ασφυξία, στην οποία το έχει οδηγήσει η πολιτική της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι 15 συμβασιούχοι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ στους εφτά μήνες εργασίας και για το λόγο αυτό κάνουν επίσχεση εργασίας.
Δυο χρόνια μετά τη λειτουργία του το ΕΚΕΑ δεν έχει οργανισμό ενώ το εργοστάσιο παραγωγής παραγώγων αίματος παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα να σωρεύονται πολλές ποσότητες πλάσματος. Ετσι, το ΕΚΕΑ περιορίζεται - και μάλιστα όχι σε πλήρη λειτουργία - μόνο ως κέντρο αίματος. Εκφραση αυτής της απορύθμισης του ΕΚΕΑ αποτελεί και το γεγονός ότι μέσα στα δυο χρόνια λειτουργίας παραιτήθηκαν δυο πρόεδροι και αυτή τη στιγμή - σε αντίθεση με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, περί «επανίδρυσης του ΕΣΥ» - το κέντρο παραμένει ακέφαλο.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων για την πλήρη λειτουργία του ΕΚΕΑ, την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του και την πληρωμή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων, οι οποίοι, όπως τόνισε, πρέπει να μονιμοποιηθούν με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, που αποτελούν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δε θα άφηνε εκτός των σχεδίων της το αίμα, που αποτελεί πεδίο υψηλής κερδοφορίας, ιδιαίτερα για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ετσι, μέσω της υποβάθμισης επιχειρείται να περάσει «στα μαλακά» η εκχώρησή του -μέρους ή στο σύνολο - στους επιχειρηματίες. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τάχτηκε υπέρ της λειτουργίας του εργοστασίου των παραγώγων αίματος αποκλειστικά από το δημόσιο και χωρίς την ανάμειξη των πολυεθνικών εταιρειών.
Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισήμανε στους εργαζόμενους την ανάγκη να συνδέσουν τον αγώνα τους με το γενικότερο κίνημα των εργαζομένων για τα ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς και η περίπτωση του ΕΚΕΑ είναι στενά συνδεδεμένη με τις εξελίξεις σε αυτό.