Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Τους «σφάζουν» οι τιμές των ζωοτροφών

Οι κανονισμοί της νέας ΚΑΠ, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των εμποροβιομηχάνων οδηγούν την κτηνοτροφία σε κατάρρευση

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, που σε κάποιες περιοχές της χώρας φτάνουν και το 100% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόβλημα επιτείνει η παρατεταμένη ξηρασία στη χώρα, ενώ ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στις πυρόπληκτες περιοχές. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για μερικούς μήνες ακόμα, πολλοί κτηνοτρόφοι θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία και θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν κακήν κακώς τα ζώα τους. Χρειάζεται λοιπόν άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, πριν είναι πολύ αργά.

Το ΚΚΕ έχει ήδη παρέμβει στη Βουλή ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση για να αποτρέψει τη χρεοκοπία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και την κατάρρευση της κτηνοτροφίας. Παράλληλα ζητήθηκε να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές μέχρι να επανέλθουν οι τιμές σε κανονικά επίπεδα. Στη σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν έξι βουλευτές του Κόμματος καλείται επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει τι ενέργειες θα κάνει για να αποτρέψει στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

Από την πλευρά της η ΠΑΣΥ τονίζει, σε ανακοίνωσή της, πως οι πραγματικές αιτίες του προβλήματος εντοπίζονται στην ΚΑΠ που όλα τα χρόνια συρρίκνωσε την κτηνοτροφία, ενώ η χειροτέρευση της κατάστασης που παρατηρείται αυτήν την περίοδο οφείλεται βασικά στους κανονισμούς της νέας ΚΑΠ για τα δημητριακά, καθώς και στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των καρτέλ και των εμποροβιομηχάνων. Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να μην παρασυρθούν από τις διασπαστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες της για τα αδιέξοδα των κτηνοτρόφων στους μικρομεσαίους παραγωγούς δημητριακών. Ενωμένοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν. Αγωνιστικά να διεκδικήσουν ουσιαστική επιδότηση των ζωοτροφών, ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές και, ταυτόχρονα, να παλέψουν για την ανατροπή της ΚΑΠ, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αναπτυχθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία, για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ