Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Παρακωλύσεις» Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Προς «αναβολή τουλάχιστον για ένα μήνα ή ακόμη περισσότερο», πάει η προπαρασκευαστική συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τις 8 Οκτώβρη, στην επέτειο από τα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε, ανάμεσα στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες και την ηγεσία των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-FARC, σύμφωνα με την κολομβιανή γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα, που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για μία ανθρωπιστική ανταλλαγή.

Μάλιστα η Κόρδοβα σε δηλώσεις της απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της Κολομβίας «να στηρίξει την προσπάθεια» υπενθυμίζοντας ότι ο Τσάβες είχε κληθεί την 1η Σεπτέμβρη από τον Κολομβιανό ομόλογό του Αλβαρο Ουρίμπε ν' αναλάβει χρέη μεσολαβητή... Εξάλλου, προσφάτως ο πρόεδρος Τσάβες είχε ανακοινώσει ολιγοήμερη αναβολή της συνάντησης εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων του στρατού της Κολομβίας κατά των ανταρτών που καθιστούν πολύ επικίνδυνη μια πιθανή μετακίνηση των ηγετικών στελεχών των FARC. Την ίδια στιγμή, ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Κολομβίας Α. Ουρίμπε επιβεβαιώνει ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει στην ηγεσία των FARC να μεταβεί στη Βενεζουέλα», ενώ έχει απορρίψει και το ενδεχόμενο της πραγμάτωσης της συνάντησης εντός της Κολομβίας.

Πάντως, ο Ουρίμπε δεν προτάσσει μόνο εμπόδια για την πραγμάτωση της συνάντησης μεταξύ των FARC και του προέδρου Τσάβες, αλλά όπως καταγγέλλει και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κολομβίας, προτάσσει «εμπόδια» και στις έρευνες της δικαιοσύνης για τις σχέσεις των ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων με πολιτικούς, που καθόλου τυχαίο βρίσκονται στον «στενό κύκλο του προέδρου».

Ο Σέζαρ Χούλιο Βαλένσια, πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, κατήγγειλε δημόσια τον πρόεδρο Ουρίμπε για «παρακώλυση της δικαιοσύνης» όσον αφορά την άμεση παρέμβασή του με επιστολή προς τον παραστρατιωτικό Χοσέ Ορλάντο Μονκάδα Σαπάτα, γνωστό και ως «Τασμανία» που είναι κρατούμενος στη φυλακή του Ιταγκουί της επαρχίας Αντιόκια ώστε να ανατραπούν καταθέσεις που εμπλέκουν τον Ουρίμπε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη «14 άνθρωποι του προέδρου», βουλευτές, γερουσιαστές και πολιτικοί, βρίσκονται στη φυλακή για σχέσεις με τις ακροδεξιές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ