Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Παράταση της εκκρεμότητας

«Εκνευρισμένος» εμφανίζεται ο διαμεσολαβητής Νίμιτς, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δε σκοπεύει σύντομα να υποβάλει νέα πρόταση

To αδιέξοδο στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ περιγράφει, χωρίς να κρύβει τον εκνευρισμό του, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός δικηγόρος, ο οποίος μεσολαβεί στο «διάλογο» των διπλωματών των δύο χωρών για πάνω από δέκα χρόνια, δήλωσε απερίφραστα ότι στην παρούσα φάση δε σκέφτεται να αναλάβει κάποια νέα πρωτοβουλία και διατύπωσε απερίφραστα την απορία του για ποιο λόγο Αθήνα και Σκόπια μάχονται για την «πατρότητα» του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος κατά τον Νίμιτς δεν είναι τίποτε περισσότερο από έναν κατακτητή που αιματοκύλησε τον κόσμο.

«Στην παρούσα στιγμή δε σκοπεύω να καταθέσω στο τραπέζι νέα πρόταση. Εχει γίνει λόγος για πολλές δυνατότητες, αλλά δεν επιθυμώ να κάνω προτάσεις όταν νομίζω ότι δεν είναι χρήσιμο για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Μ. Νίμιτς σε συνέντευξή του στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, «Ντνέβνικ», η οποία δημοσιεύτηκε χτες.

Παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τη δήλωση Νίμιτς περί των προθέσεών του να μην εμφανίσει επί του παρόντος νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας, υπογράμμιζαν ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην Αθήνα το ΝΑΤΟ εμφανίζει τη διάθεση να παρατείνει για ένα χρόνο τη διαδικασία για τη λήψη της απόφασης ένταξης της ΠΓΔΜ στη συμμαχία.

Η πληροφορία αυτή, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δημιουργεί μια ψευδαίσθηση ανακούφισης στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι αποφάσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δε θα ληφθούν την ερχόμενη άνοιξη, όπως μέχρι τώρα αναμενόταν, αλλά την άνοιξη του 2009.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» ο Νίμιτς αναφέρεται και στη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων:

«Σχετικά με την ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, θα πω ότι, προσωπικά, δεν τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για τον Μέγα Αλέξανδρο, αν και γνωρίζω πως η άποψή μου αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επικρίσεων στις δύο χώρες.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, όμως έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις. Δε διέδωσε τη δημοκρατία και τις πολιτειακές αξίες και, κατά την άποψή μου, άφησε πίσω του μία αυτοκρατορία, η οποία ούτε η πλέον θετική υπήρξε ούτε μακράς χρονικής διάρκειας ήταν».

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα όσα περί Μεγάλου Αλεξάνδρου υποστήριξε ο Μάθιου Νίμιτς, είπε: «Η συμβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει αναγνωριστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και η Ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί και δεν ξαναγράφεται. Αυτό είναι το πρώτο μου σχόλιο. Το δεύτερο σχόλιο το οποίο έχω να κάνω είναι ότι μιλάμε με όρους μέλλοντος για τα θέματα της περιοχής μας και όχι με όρους παρελθόντος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στημένο αμερικανικό παιχνίδι(2008-10-21 00:00:00.0)
Φραστική σκλήρυνση από κυβέρνηση(2008-03-28 00:00:00.0)
«Τελική» προσφορά από την Ουάσιγκτον(2008-02-19 00:00:00.0)
Πιέζει η Ουάσιγκτον(2008-02-13 00:00:00.0)
Ο κ. Νίμιτς(2007-10-11 00:00:00.0)
Ξαναζεσταίνεται...(2007-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ